Midwinterhoornwandeltocht (Evenement) 29 en 30-12-2019

Dit is een uitgezette wandeltocht waar iedereen aan mee kan doen.
Er zijn meerdere afstanden nl; 10, 15, en 20 km.
De wandeltocht kun je zowel op 29 als op 30 dec lopen.

.Onze jaarlijkse wandeltocht met onderweg veel gezelligheid van de midwinterhoornblazers en rustplaatsen met muziek. Onderweg kom je enkele malen een groepje midwinterhoornblazers tegen.
Ook is er een stand waar je kunt zien hoe de hoorns gemaakt worden. Je kan ze zelf uitproberen en er eventueel eentje aanschaffen. Ook zijn er enkele alpenhoorns te zien.
Onderweg zijn er enkele rustplekken waar je snert en gluhwein aangeboden krijgt. Hier is ook altijd een optreden van een muzikant of bandje bij aanwezig
In de routebeschrijving staan ook leuke ‘weetjes’ waar je onderweg langs komt, alleen daarom is het al leuk om dit boekje te bewaren!

 

REATIES EN FOTO’S:

De  elfde Midwinterhoorntocht ligt weer achter ons.  Maanden aan voorbereiding zijn er aan vooraf gegaan en we zijn ook al gauw een maand verder als de nasleep voorbij is. Maar dat was allemaal niet voor niets. Velen hebben genoten van de mooie omgeving waarin we wonen.
Niet alleen mensen uit de regio maar echt uit alle delen van het land zijn ze naar Dalfsen gekomen om te genieten van de wandeling, de midwinterhoornblazers en de muzikanten. Ook de snert viel goed in de smaak. Dit jaar warm aangeleverd op locatie door Het Roode Hert. En verder was natuurlijk de glühwein, chocolade, koffie, thee, fris en ranja. Dank aan Het Boskamp, Fam. v Gelder, Fam. v.d. Stouwe, Fam. Bomhof en Kappers voor het beschikbaar stellen van de ruimte. Het Kunstlokaal voor de muzikale omlijsting. En Fam. Diepman en Mars voor het beschikbaar stellen van hun grond om te parkeren. Maar vooral de vele (60) vrijwilligers voor hun enorme inzet, vooral op zondag toen we bijna overlopen werden door de vele deelnemers. Meer dan 3000 wandelaars hebben weer een onvergetelijke dag gehad in het gemoedelijke Vechtdal. Laten we dat vooral hoog in het vaandel houden.
Ook dank voor het mooie weer met prachtige zonsopkomst en ondergang. Maar als het nu mooi weer is of geen mooi weer is in Dalfsen is het altijd weer mooi!

Een mooie foto reportage van Patrick Veenhuis vind je

onder deze link       

Bedankt Patric

 

De Voorloper (wandeling) 15-12-2019 (Jan)

Deze wandeling op zondag 15 dec is een wandeling van ongeveer 15 km.
Het is de route die ik in gedachten heb voor de Midwinterhoorntocht van dit jaar.
Er is toch van alles te zien onderweg alleen nog geen midwinterhoornblazers en muziek bij het rustpunt.
Een afwisselende route, waarbij ik wat ga vertellen over het Overijssels kanaal.
En we gaan natuurlijk controleren als de tekst goed in het boekje staat.

 

REACTIES EN FOTO’S:

Elk jaar opnieuw lopen we de routes voor van de komende midwinterhoornwandeling. Zo ook dit jaar.
Een grote groep melde zich bij Kappers waar het al meteen gezellig was. Alleen niet voor Karin van Kappers want die had ons een dag eerder verwacht
Henk, die de route voor het evenement ook uit moest zetten nam het boekje er hand en probeerde de route te vinden.
Dat lukte behoorlijk goed. Op wat plekken even wat aanwijzingen gegeven maar de routepijlen stonden er natuurlijk ook nog niet.
Voor enkele deelnemers toch nog enkele onbekende paadjes. Ook half december is er veel te zien onderweg.
Halfweg een uitgebreide horecastop gehouden bij Het Boskamp. Daar kreeg Henk een telefoontje van zijn vrouw als hij ala over was. Zij zat al te wachten bij Kappers.
Dus niet. Er was geen wachten op. Na wat kleine aanpassingen waren toch nog wel mooi op tijd terug bi Kappers we met z’n allen nog gezellig nagezeten hebben.

 

Wandelgroet Jan

 

De Ommer herfst winter wandeling.(Wandeling)24-11-2019(Guido en Alie)

Eigenlijk is de winterstop al ingetreden, maar Guido heeft nog een toetje.
Deze wandeling is in de buurt van Ommen en welke kant je ook oploopt er is daar altijd wel iets waar je van kan genieten.
Altijd water in de buurt, altijd een bos waar je door wandelt, altijd weer mooie plaatje als uitzicht.
Wel hopen we op mooi weer want we willen genieten van de omgeving en met mooi weer is het net iets mooier!

Rondom Hoonhorst (Wandeling) 20-10-2019 (Jan)

Deze wandeling op zondag 20 okt. is een korte wandeling van ongeveer 10 km.(Op veler verzoek)
Het is de globale route die ik in gedachten heb voor de Midwinterhoorntocht van dit jaar.
Ondanks dat dit een korte wandeling is ,is er toch van alles te zien onderweg en waarschijnlijk al in een herfsttooi.

Colckhof en Den Alerdinck (Wandeling) 12-10-2019 (Jan)

Deze ballonvormige (met touwtje) wandeling vanaf Hoonhorst gaat door een gevarieerd en verrassend landschap naar de landgoederen De Cockhof en Den Aalerdinck.
De Colckhof is van het Overijssels Landschap en er staan daar prachtige oude bomen die misschien al wel wat kleuren. Ook is er een oude druivenkas en een theekoepeltje. Den Alerdinck is eigendom van De Koning die daar ook een B&B runt. Het is een klein landgoed met prachtige wandelpaden en een heuse berceau. Verder lopen we nog over Groot Alerdinck en langs het Overijssels kanaal.
Ik heb enkele stukjes voorgelopen en het barst van de paddestoelen, prachtig

Omgeving Ommen (Wandeling) 05-10-2019(Guido en Alie)

Tijdens deze wandeling zie je een heel andere kant van Ommen als je gewent bent.
2 enthousiaste leden uit Ommen hebben een mooie wandeling in elkaar geknutseld. En daar zijn we erg blij mee,
Ze laten ons zien dat je niet ver het de kern van Ommen hoeft te gaan voor veel groen en natuur Je komt langs vijvers, door bossen en ziet oude boerderijen en wat cultuur. Er is onderweg een rustpunt bij de Scharrelhof (Balkerweg) daar kunnen we koffie drinken en er zijn ook genoeg mooie plekjes onderweg waar we onze boterham op kunnen eten.

Gallow Way (Wandeling) 29-09-2019(Jan)

 

Deze wandeling gaat over de Zuidelijke Vechtdijk naar het Vechterweerd. Onderweg komen we door het Nierveen en langs zeker 3 verschillende koeierassen.
Ook kijken we nog even bij de stuw Vechterweerd. Daarna gaan we echt tussen de Galloway koeien door, langs het nieuwe Vitens gebouw.
Terug door de Marshoek en over de voetsteeg naar Emmen. Vandaar nog even een rondje Den Berg en dan zij we weer terug waar we begonnen zijn

Imminkhoeve Wandeltocht (Evenement) 14 en 15-09-2019

 

Er zijn meerdere afstanden nl; 5, 10, 15, 20, en 30 km
Deze wandeltocht kun je zowel 14 of 15 sept lopen.
Dit is een uitgezette wandeltocht waar iedereen aan mee kan doen.
Een mooie tocht door het heuvelachtige gebied van de Sallandse Heuvelrug.
Onderweg zijn er horecagelegenheden, maar neem ook wat te eten en te drinken mee voor onderweg.
Deze tocht wordt georganiseerd door de Vrienden van de Imminkhoeve.Lees er hier meer over
Een vakantie verblijf voor minder validen. De opbrengst is voor de Imminkhoeve. Ook wij werken hier belangeloos aan mee.

Het Oude Varsen (Wandeling) 7-09-2019 (Guido/Alie)

 

Tijdens deze wandeling beleef je de cultuur van Oud Varsen. We lopen langs eeuwen oude boerderijen en langs het monument van Oud Varsen
We lopen over smalle paadjes vlak langs de rivier De Vecht, door weilanden en bossen en het Ommerkanaal.
Er zijn tal van mooie plekjes om van te genieten en even uit te ruste

Het Wolvenspoor (Wandeling) 24-08-2019 (Jan)

 

Deze wandeling gaat door een landschap waar vroeger veel wolven voorkwamen, maar nu zie je ze haast niet meer, hoewel ze weer steeds vaker waargenomen worden!!
We starten boven op de Lemelerberg en dwalen dan bergafwaards door jeneverbesbossen en zandverstuivingen over het wolvenspoor om vervolgens de berg te verlaten en door het boerenlandschap over te steken naar het Overijssels kanaal.
Dan langs het kanaal richting Hancate en dan verder tot het kanaal de Regge kruist. Hier gaan we langs de oude riviermeanders, die weer in ere hersteld zijn, (de nieuwe,rechte loop van de rivier hebben ze weer afgedampt en zijn zo dode stukken geworden) langs de Regge tot aan de stuw. Hier steken we weer door het boerenlandschap naar de Lemelerberg, we lopen langs de bosranden, met een mooi wolvenuitzicht over de lemeleresch terug

De Hoogengraven (wandeling) 17-08-2019 (Guido/Alie)

We lopen door mooie gevarieerde bossen en
komen dan aan bij het rustpunt .(De. Brink).
Daarna lopen wij naar een
natuurbegraafplaats
en naar de
Golfbaan van Ommen, daar kunnen
wij eventueel wat drinken.
Daarna lopen we verder via het nieuwe sportpark terug naar het bos .
En door het bos terug naar de Bootsma

 

De Ware Witte Wiev’n Wandeling (wandeling) 10-08-2019 (Arnold)

 

We dolen door de het zacht glooiende Twentse coulisselandschap, door vloer en veld, langs bronnen en beken, langs bronsbruine beukenbomen, grijsgroen grenenwoud en blankwitte berkenbasten, door bos en beemd en over bloeiende bloemheide.
De route voert ons vrijwel geheel over onverharde zandpaden. Vanaf de watermolen van Bels lopen we via Hezingen langs een ijscokraam met een toilet, de brandtoren en het Onland naar de bronnen in het Springendal en verder naar de Hoeve Springendal waar we uitgebreid gaan verpozen. Langs een heideveld, de Paardenslenkte, en ca. 2 m buitenland zoeken we Bels weer op waar we nog wat na borrelen en evt. een pannenkoek o.i.d. kunnen nuttigen

Eerder Achterbroek (wandeling) 14-07-2019 (Jan)

 

Deze wandeling start vanaf De Meulenhorst. Vanaf daar gaan we het Eerder Achterbroek in en dan door de bossen naar de een oude Vechtarm nabij camping De Roos.

Vanaf daar lopen we naar de Beerze bulten en dan weer terug naar de Meulenhorst. Onderweg kom je van alles tegen, stuifzand gebieden, oude rivierarm en stuifduinen.

Ook het Eerderachterbroek is een prachtig wandelgebied en misschien zien we de gentiaan wel bloeien, af zien we het duivelsnaaigaren of de zonnedauw.

 

Landgoed wandeltocht (Evenement) 6-7-2019

 

Zoals je onderstaand kan lezen is de route ook te lopen olv een gids. De gids weet de route en vertelt onderweg wat over het Landgoed Vilsteren in zijn algemeen en over dingen die je onderweg tegenkomt. Er wordt dus zo nu en dan gestopt voor een verhaaltje of wetenwaardigheid. Lijkt je dit leuk geef je dan wel op via onderstaand mailadres. Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt

Een prachtige wandeltocht maken én struinen over de gezellige markten tijdens Vilsteren Bruist! Dat wil toch iedereen?! Kijk hieronder voor de mogelijkheden.

Er zijn twee afstanden, 8 kilometer en 15 kilometer. Beide éénmalig te belopen met een gids!

8 kilometer: starten kan op elk moment tussen 9.30 uur en 13.00 uur. Wilt u deze route lopen met een Landgoedwandelgids, dan kan dit enkel om 9.30 uur.
15 kilometer: starten kan op elk moment tussen 9.00 uur en 10.30 uur. Wilt u deze route lopen met wandelgids Jan Bredewold van wandelvereniging GreenShoes, dan kan dit enkel om 9.00 uur.

De wandelroute is met duidelijke pijlen aangegeven en u ontvangt tevens een routebeschrijving inclusief achtergrondinformatie over bijzondere plekken/punten op het landgoed.

 

 

Voorloper (wandeling) 30-06-2019 (Jan)

 

Deze wandeling heb ik op papier bedacht voor het Imminkhoeve wandelevenement in sept. Vandaag ga ik een route voorlopen en er worden wat aantekeningen gemaakt.
Maar waarom zou ik dat alleen doen, wandel maar gezellig mee!

De route loopt vanaf de Imminkhoeve richting de Regge. Deze steken we over en lopen langs de noordzijde van deze rivier terug over het landgoed Eerde met veel mooie plekjes en niet te vergeten langs ‘het mooiste kontje’ van Eerde en door het liefdeskwartier ! We rusten bij De Nieuwe Brug en lopen dan verder naar het hoogste punt van de Archemerberg en via Het Boscafe terug  langs de Lemeler es.

REACTIES EN FOTO’S:

Leuke constructie die voorloop wandelingen. Ik draag de route over aan de routeboekjes maker, terwijl niet wij alleen maar ook andere wandelaars kunnen genieten van het wandelen en de omgeving.
Ook horen de deelnemers veel over wat er allemaal komt kijken om een wandelevenement te organiseren. Deze keer was het de 20 km voor de Imminkhoeve wandelevenement voor half sept.
Vanaf de Imminkhoeve, waar we eerst een bakkie gedaan hebben, ging de wandeling al snel naar de stuw over de Regge. Een riviertje dat in Nederland ontspringt (Goor)en net voorbij Ommen in de Vecht uitmondt.
Aan de andere kant van de Regge liepen we al snel het Landgoed Eerde op, langs een beekje en door weilanden kwamen we aan bij het huis Eerde. Zowel het landgoed als het huis is eigendom van Natuur Monumenten
In het huis is een internationale school gevestigd. Daarvoor is het heel lang in het bezit geweest van de fam. Palland, die er ook een grafkelder op het landgoed heeft.
Voor het huis liggen geheel naar Franse steil 4 gelijke percelen grond die van zuid naar noord gescheiden worden door een rechte oprijlaan en van oost naar west door een lange strakke sloot.
Die vier gelijke percelen hadden vroeger elk een eigen karakter. Natuur Monumenten is deze weer aan het herstellen. Twee ervan zijn al opnieuw ingericht. Eentje ervan is het liefdeskwartier waar het heel romantisch wandelen is over holle, smalle slingerpaadjes waar je elk moment wel weer een ander paadje kan kiezen. Tenslotte kom je uit in het midden van het kwartier dat geheel met mos bekleed is en waar een intiem bankje , omringd door een beukenhaag staat. Er passen net 2 personen in. Hier bloeit in juli de zeldzame plant de zevenster. Afkomstig uit Noorwegen en meegevoerd met het ijs en grond tijdens de 1 na laatste ijstijd
Het tweede kwartier is meer voor ons nageslacht en moet nog wat jaartjes groeien om het goed waar te nemen maar daar staan allemaal jonge eikenboompjes die in vierhoeksverband staan. Hierdoor krijg je van alle kanten mooie zichtlanen en midden in ligt een mooie vijver. De afstand van de bomen ten opzicht van elkaar is 5 meter. Hiervoor hebben ze een oude maat gebruikt die vroeger veel in deze streek werd toegepast nl de El
Vroeger had je veel maten die afgeleid waren van een lichaamsdeel zoals een duim, een palm, een el of een voet. Een el was 10 palm en een palm 10 duim. Maar omdat er overal mensen leven van verschillende grootte waren er ook veel verschillen in ellen. Iedere plaats had zo zijn eigen el. De oude bomen op Eerde stonden allemaal 10 plaatselijke ellen uit elkaar. Dit was ongeveer 5 meter
Verder langs eeuwen oude eiken en beuken waarvan eentje waar de stam vergroeid is tot het mooiste kontje van Eerde. Verder over het padvindersterrein en langs De steile Oever. Een dode rivierarm van de Regge die afgesneden is omdat de weg in de rivier dreigde te verdwijnen. Er zijn ook weer enkele oude rivierarmen aangesloten op de rivier en in sommige zie je tal van oeverzwaluwen in de buitenste afkalvende oever.
Waarom wordt deze dode arm niet weer aangesloten?
Even pauzeren bij De Nieuwe brug, die al heel oud is en dan verder een stukje langs de Regge en dan de oversteek naar de voet van de Archemer Berg. Toch even stijgen naar 80 m NAP. Vaak zie je hier zandhagedisjes die aan het zonnebaden zijn maar dit keer niet helaas. In Noord Oostelijke richting weer afgedaald en via De Lemeler Esch weer terug gelopen naar de Imminkhoeve waar we met z’n allen nog gezellig wat gedronken hebben.En de routeboekjes maker had zijn nodige informatie bijeen. Allen bedankt en graag tot een volgende keer

 

 

 

Zomer op Den Aalshorst (Thema wandeling met bezoek) 28-6-2019 (Jan)

Deze vrijdag  een thematocht met bezoek aan de tuinen van Den Aalshorst.

Wandelen in een bosrijke omgeving langs landhuizen, door loofbossen, larixbossen en een sterrebos.

Hoofdzakelijk zandpaden en een stukje uiterwaarden. Je ziet mooie stukjes natuur en veel rivierduinen. We gaan ook een eeuwen oude tuin van het landgoed Den Aalshorst bezoeken.

 

REACTIES EN FOTO’S:

 

    

Ada van der L. (29-06-2019)
Jan, wat een mooie en een tikkeltje avontuurlijke route naar Den Aalshorst. Een leuke picknick plek, een lekkere lunch en vooral talrijke prachtige wandelpaden. Mijn favoriete tuin liet zich in volle pracht bewonderen. Kortom een schitterende wandeling met uitstekende begeleiding en in goed gezelschap. Hartelijke dank en graag tot een volgende keer. Hieronder nog wat foto s. Groetjes Ada.
https://myalbum.com/album/56ZSNLCgEPeT..


Bea ter H. (28-06-2019)
Wat een prachtige wandeling had je voor ons in petto, Jan. Wat is het toch mooi rond Dalfsen. We liepen stukken waar ik, volgens mij, nog nooit geweest ben. Spannend werd het ook even op het hoefijzerpad – (of hoe heette het daar ook al weer). En zoals altijd weet je prachtige verhalen te vertellen. Reuze bedankt voor deze mooie dag. En alle medewandelaars ook bedankt, we hebben er met elkaar een mooie dag van gemaakt. Tot wandels, Bea


Harry van W. (28-06-2019)
Jan, bedankt voor deze gevarieerde, cultureel-historische-landgoederen wandeling met jouw interessante, uitgebreide, historische verhalen.
Na de gezellige startbijeenkomst aan onze leuke, lekkere stamtafel in Het Oude Station met koffie en bier met appelnotentaart-met-prima-slagroom (taartcijfer 9,0) liepen we met een gezellig groep onder deskundige leiding van de dijkwachter naar De Steen met een mooi verhaal en met uitzicht op de blauwe-bogenbrug met zijn blauwe-patentkleur (een slimme financiele architectentruk). Daarna de uiterwaarden met in de verte Kasteel Rechteren, langs een mooie wilgenrij naar de dijk voor een interessant ontginningsverhaal. Langs een reeen-eendenkooi-combinatie en een interessant waterwerk de Rechterense bossen in. Over spannende eenmanspaadjes naar de stuifduinen met een pad met vele obstakels. Daarna over de zonnige heide naar de pauzeplek aan de rand van een heideven met jonge kikkertjes, groene kikkers, kleinbladig-zonnedauw en een levendbarende hagedis die verkoeling zocht in het water. Verder over de, met duivelsnaaigaren geparasiteerde, hei de afwisselende bossen weer in, over smalle bospaadjes langs het Rechterense Veld, door een bijna manshoog-varenveld richting de horeca op het schaduwrijke terras van restaurant Sterrenbos. Daar verdiend genoten van heerlijke koele dranken, appeltaart, soep,tosti’s, kroketten en gehaktballen. Daarna verder via mooie bossen door de poort van de Aalshorst, over een beukenallee naar de tuinen met zijn kleurrijke plantenpracht, waterlelie-vijvers, een Amsterdamse-gevel schuur en een prieeltje voor weer een mooi verhaal. Langs de prachtige voorkant van de Aalshorst, langs het zichtkanaal naar de Engelse tuin. Na hier weer van enkele interessante verhalen genoten te hebben, door een mooi coulissen landschap richting ons eindpunt, het schaduwrijke terras van Het Oude Station. Daar hebben we deze dag gezellig besloten met lekkere, koele bieren.
Dit was tevens de afsluiting van een zeer geslaagde, ontspannende, zonnige, wandeldag. Allemaal bedankt voor de gezellige wandeling en tot de volgende keer.

 

Vandaag een mooie wandeldag gehad met jullie. Het weer werkte goed mee. Onderweg veel gezien en gehoord. Ook in de tuine van Den Aalshorst was weer veel moois te zien, Volgens mij is het geen minuut stil geweest in de groep. Gezellig.
Allen bedankt voor weer een gezellige wandeldag en graag tot een volgende keer.

Wandelgroet Jan

 

 

Klompenpad -Vreepad (wandeling) 23-6-2019 (Korrie)

 

Ontdek het mooie afwisselende buitengebied van de gemeente oldebroek, wandel door weilanden over landgoederen en resten van een zandverstuiving.
Het Vreepad voert u langs historische boerderijen, ervaar de lengte van het Copelandschap.
De vroegere Zuiderzee ligt hemelsbreed op zo’n 6 km.afstand
Aan de andere kant de hoger gelegen Veluwe.
Dus[klompen] aan ,rugzak op en gaan.

REACTIES EN FOTO’S:

   

Ondanks de geringe deelname door uiteenlopende redenen, piekerde Korrie er niet over om de wandeling afgelastenEn ook al zat de bezoekende tuin dicht en waren er enkele hindernissen onderweg was het een prachtige wandeling.
Het weer was prachtig  sfeer heel gezellig.

door een stuifzandgebied gewandeld over een stuwwal,wat nog een overblijfsel was uit de voorlaatste ijstijd via één van de oudste nederzettingen van Oldebroek door copelandschappen langs een boerderijmuseum uit 1753 kwamen we bij ons rustpunt een mooie theetuin met oude verzamelspullen, waar we hebben genoten van ons bakkie leut met appelcake.

Daarna ging onze wandeling weer verder via landgoed Ekelenburg waar nog zeer oude boerderijen uit de 18de eeuw staan.

Verder dwars door een weiland met schapen die ons vriendelijk begroetten  over landgoed Oldhorst en via de bos met een natuurpad weer naar landgoed ’t Loo waar we nog met een aantal deelnemers wat hebben gedronken.

Ik vond het spannend maar wel heel leuk om jullie een stukje van “mijn” Veluwe te laten zien.

lieve wandelgroeten, Korrie van Oene

 

 

 

 

Rondom Dalfsen (wandeling) 22-6-2019 (Johan)

We vetrekken vanaf het Oude Station richting Dalfsen en wandelen in een rustig tempo naar het dorp Dalfsen, om daar aan een wandeling te beginnen die rondom en soms door het dorp loopt. We lopen zoveel mogelijk door het groene en gedeeltelijk door bebouwd gebied, om via enkele wandelpaden, voor een koffiestop bij de Barones, aan te komen.
Na de pauze gaan we de wandeling vervolgen met een bezoekje aan de Joodse begraafplaats en een trip door de bossen van Gerner, om via de parkeerplaats van het “ t’Asje” naar en door het bosgebied aan de Koekoeksteeg, richting het dorp te lopen. Het laatste gedeelte loopt via Slingerlaantje en Brinkweg naar het wandelpad langs de Vecht om terug te keren naar het oude station.
Als de tijd het toelaat kunnen we een stukje door “oud” Dalfsen lopen, maar dit in onderling overleg .

 

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

Een wandeling rond het dorp met veel groen en leuke onverwachte paadjes  Als het nou mooi weer is of geen mooi weer rondom Dalfsen is het altijd weer mooi !

We hebben rustig gelopen, onderweg zo het een en ander vertelt over: De zwevende steen, blauwe bogen, De Vecht en de toekomstige zomp. Ik heb de wandelaars gevraagd wat het kunstwerk naast het gemeentehuis voorstelde, maar ze wisten het niet, dus heb ik het maar verteld.
De tocht vervolgd door het landschapspark. Aardig, niemand wist dat het een parkachtig gebied was voor extensief gebruik. Via de Leemcule werd de wandeling slingerend vervolgd naar het bosje aan de Polhaarweg, om vervolgens door de oude vechtarm en langs  de Koesteeg, voor een koffiestop bij De Barones, aan te komen.

Bij De Barones heb ik de geschiedenis van Kasteel Gerner niet vergeten te vertellen.

Na de stop de wandeling vervolgd om bij het Joden kerkhof enige informatie over de joodse gemeenschap in Dalfsen te geven. Al wandelend door de bossen van Gerner en via camping Gerner, zijn we bij het familiepad van de opgravingen aangekomen.Onderweg kwamen we natuurlijk de tonderzwam tegen en zijn we daar even bij blijven staan, om hier ook iets over te vertellen.
Bij het familiepad, waar overigens al diverse tekstplaquettes vernield zijn, heb ik de opgravingen onder de aandacht gebracht.
De wandeling werd vervolg via De Brinkweg en om de schaatsbaan heen, naar de vechtdijk, om bij het station te eindigen.

 

Wandelgroet Johan

 

 

Marsen Marken Maten (Wandeling) 15-6-2019 (Jan)

 

Deze wandeling loopt door verschillende interessante landschappen die totaal verschillen van elkaar.
Ik zal daar in het kort wat over vertellen en ook waaraan deze gebieden hun naam te danken hebben.
We hopen nog wat zeldzame plantensoorten en vlinders tegen te komen
De wandeling start bij de Asperge Boerderij van Ernie van de Kolk maar krijgen daar geen rondleiding.
Wel kunnen we na die tijd daar gezellig rondkijken en eventueel wat kopen

 

REACTIES EN FOTO’S:

Het was een regenachtige nacht geweest maar tijdens de wandeling geen spat gehad. We was het lange gras kleddernat.
Bij aankomst bij Ernie van der Kolk mochten we een bakkie koffie nuttigen in de keuken van moeders, Mooi gebaar!
Iets later dan de bedoeling was vertrokken we. Eerst naar de Maneweg, die heet zo omdat je langs deze weg het eerste ochtendgloren mooi waar kunt nemen.
Toen dwars door het hongerveld die zijn naam te danken heeft aan de arme veengrond, waar weinig groeit. Maar wat er groeit zijn soms heel zeldzame planten.
We vonden veenpluis, de grote pimpernel, de blauwe knoop, de grote ratelaar en nog vele andere bijzondere plantjes. Met een lus weer terug gelopen door een stuifzandgebied naar de stuw, Bij de stuw even stil gestaan bij de stoelen die gedeeltelijk gemaakt waren van Bentheimer zandsteen, een product dat vroeger veel vervoerd werd door schippers uit deze buurt. De Vecht had toen nog veel meer meanders en was daardoor ook veel langer, Er zaten toen nog geen stuwen en sluizen in en daarom liep de rivier nog wel eens leeg in de zomer. De platbodems van de schippers liepen dan vast en daardoor stokte het op. Een weg langs een oude rivierarm draagt nog deze naam omdat dit daar regelmatig voorkwam dat daar in een scherpe bocht de schepen vast liepen.
Verder langs de bypass, die een paar jaar geleden aangelegd is om meer ruimte aan de rivier te geven, Toen kwamen we aan op het Hessumse strand waar we even gezeten hebben om wat te eten en te drinken. Een pracht plekje. Hier heb ik eens een dikke kever gespietst aan het prikkeldraad gezien, nog in leven maar kon niet weg komen. Dit is het werk van een klapekster die op grote insecten jaagt. Als er veel zijn vangt die er meer als dat hij op kan en bewaard ze voor later door ze vasrt te spietsen aan een stekel van de slee- of meidoorn of aan prikkeldraad. Wel op een manier dat de kever niet sterft want dan is hij niet vers meer!
Via de Watersteeg naar de Markeweg waar ik het uitgebreid gehad heb over De marsen, marken en maten. Hier zijn ook veel achternamen aan ontleed in deze regio. Ook staat er nog een boerderij aan de Markeweg met de naam De Markestee. Hier werden de marke vergaderingen gehouden, de voorloper van de gemeenten. Over de zwarte belten, het hoogste punt van de gemeente Dalfsen naar Uitspanning Madrid. Uitspanning omdat hier vroeger de paarden uitgespannen werden voor rust en eten en Madrid omdat het oorspronkelijke gebouw helemaal in spaanse stijl gebouwd was. Dit gebouw stond op een andere plek en had dus ook een andere bouwstijl. Verder door het lege veld en de Oude Hammerweg de bossen van Vilsteren in. Even stilstaan bij de zeven alleetjes, de landgoedboerderij en verder over een monumentaal pad behorend bij de historische buitenplaats Vilsteren. Toen maar snel richting de stuw en weer terug naar de asperge boerderij van Ernie, die al gesloten was maar voor ons toch nog weer even open ging.t.

Ook alle deelnemers bedankt voor de deelname en interesse

Wandelgroet Jan

 

De Groene Looper (Evenement)  10-6-2019

 

Ons jaarlijks evenement op tweede pinksterdag. Een wandeling rond Dalfsen met prachtige natuurlijke bossen en landschappen .
Verstopt in de bossen vind je vennetjes, stuifduinen, verscholen kleine huisjes en  grote landhuizen met grachten er om heen
De 30 km is een mooie training voor de Nijmeegse wandelvierdaagse, maar ook heel leuk om het Vechtdal in zomerse sfeer te ontdekken.
Maar ook de 20 km en de 13 km geven een goed beeld van het mooie Vechtdal rondom Dalfsen

 

      

 

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

Zes uur al mijn bed uit op tweede pinksterdag voor de laatste bordjes te plaatsen en de startlocatie helpen gereed maken voor de wandelaars uit den lande.
Na maandenlange voorbereiding van het bestuur en andere vrijwilligers was het dn zo ver. En we hebben het niet voor niets gedaan. Meer dan 500 deelnemers hebben deelgenomen aan 1 van de 3 afstanden. Opvallend was dat de langste afstand (30 km) het meest belopen werd. Ook weer niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de Nijmeegse vierdaagse weer in aantocht is. Hopelijk heeft iedereen genoten van de omgeving en van het toch best wel mooie weer.
Alle deelnemers bedankt voor de deelname en natuurlijk ook de vrijwilligers die deze dagen in touw waren. Graag tot een volgende keer.

Groet Jan, namens Greenshoes

 

foto reportage van een deelnemer

Voorloper (wandeling) 1-6-2019 (Jan)

Deze wandeling heb ik op papier bedacht voor de Imminkhoeve wandeling in sept. Vandaag ga ik de route voorlopen en er worden wat aantekeningen gemaakt.
Maar waarom zou ik dat alleen doen, wandel maar gezellig mee!

De route loopt vanaf de Imminkhoeve over de Lemelerberg, We komen door bossen en over heide,  Langs het ravijn en de Dikke Steen en via Het Boscafe terug  langs de Lemeler es.

 

   

 

REACTIES EN FOTO’S:

Er was veel animo om mee te wandelen met deze voorloper. Geen wonder het was prachtig weer en de wandeling ging door een prachtig gebied.
Om 1030 vertrokken bij Het Oude Station met een flinke groep en bij de Imminkhoeve stond de rest al op ons te wachten.
Precies om 11:00 vertrokken en eerst achter Lemele langs gelopen naar de Ledeboerweg waar vroeger een steenfabriek gestaan heeft die stenen bakte van de leem die daar in de grond voorkomt.
Vandaar ook de naam Lemelerberg. Al gauw kwamen we langs een houten huisje wat vroeger is gebouwd door een textielbaron uit Enschede die het hier aangenaam verpozen vond omdat er nooit plassen stonden, ook niet als het net hard geregend had. Nu is het huisje, met een geweldig uitzicht op de veranda, van Het Overijssels Landschap en die verhuurd het.  Ook wij werden getrakteerd op een vluchtende ree met jong, een prachtig gezicht.
Verder op kwamen we door een flink stuifzandgebied die Het Overijssels Landschap nog verder uit wil breiden voor de zandhagedis en de vele grondbuiensoorten die door leven evenals vele andere dieren die afhankelijk zijn van stuifzand. Weer wat verderop kwamen we op de top van de Lemelerberg die ongeveer 60 m bedraagt. Bovenop staat een vogelkijkhut voor vogelaars en van hieruit worden ook jaarlijks de vogeltellingen gehouden. Er zijn veel soorten (zang)vogels op de Lemeler en Archemerberg die zich prachtig kunnen verschuilen in de jeneverbes struiken die hier nog volop groeien. Een veilige schuilplaats voor vel vogels. De bessen van die jeneverbes doen er 3 jaar over om rijp te worden, maar dan heb je ook wat want ze zijn byzondergoed voor nier en urinewegen. Niet meer als drie per dag eten!
Verder weer de berg af , kort langs een bron die vroeger echt een bergmeertje vormde met vlonder er door heen maar nu voor een groot deel opgedroogd is. Verder door een hol op met overstekende randen waaronder het nooit nat wordt als het regent, en wat vinden we daar? Volop mierenleeuwen, de larve een juffer. Je herkent ze omdat je mooie trechtertjes in het zand maken, soms met velen bij elkaar. Zelf zitten ze onderaan het trechtertje in het zand te wachten tot er een mier langs komt, Deze beschieten ze dan met zandkorreltje zodat de meer in het trechtertje valt en wordt dan verorbert!
We steken de Kerkweg over en lopen langs het hol van de leeuw naar de oranje leeuw zelf. Deze leeuw waakt over het herinneringsbos omringd door het levenspad. Met een schuin oog kijk hij verder naar het strand van Scheveningen waar onze eerste koning aan wal kwam. Verder langs een stukje hei waar je in de schemer regelmatig de nachtzwaluw kan waarnemen. Een vreemde vogel met de bijnaam De Geitemelker.
Over het levenspad over gedenkstenen en rond een aantal bijzondere bomen en natuurlijk herdenkingsbomen. Weer verder langs het grote en het kleine ravijn waar na de laatste ijstijd de sneeuw en het ijs tussenuit is gesmolten. Iets verder op ligt De Dikke Steen. Deze steen komt van oorsprong uit Noorwegen en is in de ijstijd heer heen geschoven door het landijs. Vervolgens de klim naar de top van de Achermerberg met prachtige vergezichten. Afgedaald naar het terras van Het Boscafe voor onze tweede pauze, (Het was warm) Vervolgens nog een laatste stukje over de Lemeleres om weer aan te komen bij De Imminkhoeve. Daar hebben we ook weer gezellig even op het terras nagezeten. Een prachtige, wel wat lome dag, en niemand had er haast. Bedankt allen,

Wandelgroet Jan

Hoenwaardsepad (Wandeling) 25-05-2019 (Korrie)

De wandeling gaat door het buitengebied van de Hanzestad Hattem die aan De IJssel ligt
We wandelen in de voetsporen van een schipper die op het jaagpad zijn boot  voorttrok door het kanaal.
Verder komen als beken en sprengen, door bossen en langs een watermolen

  

REACTIE’S EN FOTO’S:

na een kopje koffie met 8 personen vanaf Vadesto vertrokken langs de haven van Hattem door de uiterwaarden langs de IJssel.

Het voet en fietspontje Zwolle/Hattem was druk in de weer om de mensen de IJssel over te brengen, tussen de weilanden door een kievit die schreeuwend boven ons cirkelde om zijn jongen te beschermen, langs de Wiesenbergse kolk waar het wemelde van de vogels en de koekoek ons al begroette, over het jaagpad langs het Apeldoornskanaal waar we bij een picknickplaats even ons bammetje en drinken hebben genuttigd en Janske haar zere teen van wandelwol heeft voorzien gingen we verder door de vipbuurt en golfbaan, langs huis de Hezenberg het bos in bij de Spaanse graven langs. via de Sprengenbeek waar een oude beuk staat die met staalkabels overeind word gehouden, dan de Trijsberg op een klim van 37 meter, langs de oude watermolen  waar we aankwamen bij herberg Molencaten, daar op het terras gezeten om wat te drinken en sommigen een lekkere cake met bosbessensaus. na deze stop verder door het bos gewandeld en troffen nog een dode bosuil aan die waarschijnlijk nog niet goed kon vliegen.
verder over de baronnenlijn{voormalig spoorlijntje Zwolle/Hattem/Apeldoorn} door de bebouwde kom en via de dijk weer terug bij Vadesto, waar we onder het genot van een drankje nog even hebben nagebabbeld.
het was weer een mooie en geslaagde wandeling.
groetjes Korrie van Oene.

De Ommer Wandeling (Wandeling) 19-05-2019 (Guido)

Tijdens deze wandeling zie je een heel andere kant van Ommen als je gewent bent.
2 enthousiaste leden uit Ommen hebben een mooie wandeling in elkaar geknutseld. En daar zijn we erg blij mee,
Ze laten ons zien dat je niet ver het de kern van Ommen hoeft te gaan voor veel groen en natuur Je komt langs vijvers, door bossen en ziet oude boerderijen en wat cultuur.

   

Er is geen horeca onderweg maar wel genoeg mooie plekjes waar we onze boterham op kunnen eten.

Vergeet dus niet genoeg eten en drinken voor onderweg mee te nemen.

 

REACTIES EN FOTO’S:

Een prachtige verzamelplek, vooral bij mooi weer en dat was het! Het eerste stuk ging door de bebouwde kom van Ommen. Maar ook hier veel groen en mooie paadjes en bruggetje
Op een stukje grasland had heel lang een huis gestaan met antikraak bewoners maar tenslotte toch afgebroken omdat er toen geen koper voor te vinden was.
Veel groen en vijvers in de Dante. Er zwommen enkele nijlganzen met jongen in de vijver en een broedende meerkoet. Ook zag je dode vis drijven en dat zag je niet alleen!
Verderop vlak bij het huis van Guido en Aly de Balkerweg overgestoken en het Ommerbos ingewandeld. Daar kruisde een enorme kever ons pad. Deze kever leek wel wat op een mestkever maar was zeker 2x zo groot.
Midden in het stuifzand gebied hebben we onze bammetje opgegeten. Verder nog een stukje door het Arrierbos en langs de achterkant weer terug met zicht op de nieuwe N34.
De Balkerweg weer overgestken en een heel stuk langs het Ommerkanaalgelopen. Er werd veel water in het kanaal gepompt, maar waar het vandaan kwam kwamen we niet achter.
In de evenwijdige sloot barste het van de kikkers die zich duidelijk lieten horen. Helemaal doorgelopen naar de monding van het Ommerkanaal in de Vecht.
Toen verder door ruig grasland met veel insecten over een smal paadje langs het water richting de kerktoren van Ommen. Enkelen kregen spontaan zin in een ijsco van Ekkelkamp maar we zijn toch weer naar het oude gemeentehuis gegaan waar we met z,n allen nog even na gezeten hebben onder het genot van een drankje.

Bedankt Guido en Aly, het was een mooie dag

Jan.

Wandelweek Tsjechie (27/4-4/5/2019) Tonnie/Jan

 

In de week 18 van 2019 gaan we een weekje wandelen in Tsjechie (8 dagen)
We gaan naar midden Bohemen ,naar het stadje Kutna Hora, 70 km voorbij Praag
We gaan daar niet alleen wandelen maar ook wat cultuur snuiven, Praag ligt op korte afstand en ook het plaatsje Kutna Hora, dat boven op een zilvermijn ligt, staat op de Unesco lijst van wereld cultuur erfgoed
informatie over het plaatsje Kutna Hora

Onze gastheer en vrouw zijn John Ligtenberg en Bernadette Kodden. John is kunstenaar en heeft daar ook een eigen altelier. John Ligtenberg.

Hier alvast link naar ons verblijf
De eerste en de laatste dag zullen reisdagen zijn, maar het is prima in een dag te bereizen.
We vertrekken op zaterdag 27 april en komen terug op zaterdag 4 mei

We huren een busje waar we met z’n allen in kunnen, waarvan we de kosten samen delen.
Je mag natuurlijk ook op eigen gelegenheid als er voldoende deelnemers met het busje mee gaan.

Ossuarium van Sedlec

 

Wandelvakantie Tsjechië 2019

8 dagen

Een schitterende mix van Centraal-Europese cultuur en natuur. Wij hebben hiervoor weer een aantal mooie, rustige wandelingen over het glooiend Boheemse heuvelland en langs de grillige zandsteenzuilen van Ceske Raj uitgezocht.
Kutna Hora, bekend om zijn middeleeuwse zilvermijnen, staat op de werelderfgoed lijst van Unesco sinds 1995 en bezit naast de vele bezienswaardigheden ook gezellige terrasjes, goede restaurants en leuke winkeltjes.

Cesky Raj ofwel ‘Boheems Paradijs’ heeft natuurlijk niet voor niets deze naam gekregen. Behalve dat het een geweldig vakantiegebied is, is het ook nog eens een geologisch natuurwonder. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken (Unesco). Dit spectaculaire park is ontstaan in de 500 miljoen jaren dat dit gebied onderhevig is geweest aan natuurkrachten als wind, zon, vorst (ijstijd), water (overstromingen), alsmede vulkanische activiteiten. Deze componenten hebben het gebied gevormd tot het huidige wonderschone landschap met rotsen, vulkanen, rivieren, romantische dalen en bossen.

Het verblijf is in B&B Art Kutna Hora en is op basis van twee- of drie persoonskamers. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig.
De eigenaar, Bert v ’t Hoenderdaal, is een Nederlander. Hij zal, samen met ons, er alles aan doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Programma
⦁ Dag 1   Aankomst en welkomstdrankje.  Avondwandeling door het historische centrum van Kutna Hora.   5 km *
⦁ Dag 2   . Rondje Kutna Hora.  18 km ** Vanaf ons verblijf voeren middeleeuwse mijnwerkers paden ten noorden van Kutna Hora ons naar een uitkijktoren. Fraaie vergezichten over het glooiende landschap en Kutna Hora. Langs het knekelhuis van Kosnice en Onze Lieve Vrouwekerk in Sedlec wandelen wij ten zuiden van Kutna Hora weer terug naar “Art Kutna Hora”.
⦁ Dag 3  Cesky Stenberk naar Sazava. 15 km ** De wandeling voert voor een groot deel langs de rivier Sazava. Wij eindigen bij het Glasmuseum Hut Franticek
⦁ Dag 4   Stary Dvur naar Zleby.  17 km *** Tocht door glooiende velden en donkere bossen naar Kasteel Zleby.
⦁ Dag 5   Vrij te besteden of dagtrip Praag.   10 km * Deze dag kunt u gebruiken om heerlijk uit te rusten of op eigen gelegenheid Kutna Hora of omgeving te bezoeken. Ook bieden wij u de mogelijkheid om op deze dag Praag te bezoeken, desgewenst onder leiding van een gids. (kosten 40 euro)
⦁ Dag 6   Het Boheems paradijs.   15 km *** Zeer afwisselende wandeling door de natuurparken Prachovske Skaly en Cjesky Raj die voert langs de legendarische burcht Trosky.
⦁ Dag 7 Tvrz wandeling.  15 km * We vertrekken met de trein vanaf het stationnetje vlakbij ons B&B. Langs rivier en watervalletjes voort de route ons naar het plaatsje Malesov en wandelen dan terug naar Art Kutna Hora.
⦁ Dag 8 Vertrek

Tijdens de wandelingen is onderweg een pauze ingelast waarin u koffie, thee of frisdrank krijgt aangeboden.
( er is dan de mogelijkheid om in te stappen als u niet verder wenst wandelen )

– ten gevolge van weersomstandigheden of andere invloeden kan het programma aangepast worden.

 

 

Histhorische dorpswandeling door centrum Dalfsen (28/4/2019) Gerlof/Trijn

Deze wandeling door het oude centrum bieden we aan in samenwerking met de Oranje Vereniging Dalfsen

Aan de hand van oude foto’s zien we wat er nog herkenbaar is uit het verleden. Ook krijg je antwoord op vragen zoals; Wat zijn de vier gezichten van Dalfsen, Wat zijn de VII Deugden, Hoe hoog heeft het water in de Vecht ooit gestaan en nog veel meer interessante dingen waar je normaal zo aan voorbij loopt.

Maar ook herken je sporen van een Schipperscafe en een wagenmakers bedrijf in de Vechtstraat

2 jaar geleden hebben we deze wandeling ook gedaan voor de Oranje Vereniging en toen moesten we velen teleurstellen.
Wacht dus niet te lang met opgave. Opgave kan via deze site maar ook via de Oranje Vereniging.

Deelname aan deze wandeling is gratis maar niet voor niks!

 

REACTIES EN FOTO’S:

 

   

 

Reacties volgen nog

DE BERG VAN OTTEN (Wandeling) 14/4/2019 (Jan)

 

We beginnen deze wandeling bij het motorcafe Calluna, net op de gemeentegrens van Dalfsen en Ommen, waar het dan nog rustig is. Al vrij snel arriveren we in het gebied ‘De Berg van Otten’ genaamd,. Een heuvelgebied met veel stuifduinen. Dan lopen we richting rivier en kun je verder van je afkijken, Later komen we weer wat stuifduinen tegen en lopen dan door de Vlierbelten en om ‘De Woest weer terug naar het startpunt

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

   

Verzameld bij het motorcafe Calluna, die speciaal voor ons wat eerder openging, was al anders dan anders

wordt vervolgd

 

 

Het kloppend hart van Dalfsen (Sponsor wandeling) 6/4/2019 (Jan)

Deze wandeling is een sponsorloop voor meer openbare AED ’s in ons dorp.
Barry Stabij (DJ),Robert Lans (Uitbater Nikki’s cafe), Admund de Jong en Torn van Delft (Koks) hebben de koppen bij elkaar gestoken om dit te organiseren. Allen geheel belangeloos stellen ze hun diensten ter beschikking voor dit evenement
Wij als wandelvereniging zijn gevraagd om hier ook een steentje aan bij te dragen. Dat doen we graag!

  

Wij als wandelvereniging Greenshoes organiseren een wandeling met als route de vorm van een hart met de passende titel;
Het kloppend hart van Dalfsen. Bekijk hier de route

De route kan ook ingekort worden, dan loop je alleen door de rechter boezem en de rechterkamer en loopt dan weer terug naar het hart van Dalfsen, Nikki’s cafe waar je dan op de rest kan wachten

Die dag wordt afgetrapt met een kopje koffie bij grand café Nikki’s waarna de gids  de deelnemers meeneemt op een hartvormige route door de gemeente Dalfsen. Het eindpunt is wederom Nikki’s waar een uitgebreide brunch wacht. Medewerkers van EHBO vereniging Hoonhorst – Dalfsen geven een workshop reanimeren en laten de aanwezigen ervaren hoe een AED moet worden gebruikt.

REACTIES EN FOTO’S:

Weer eens wat anders; vroeg opstaan om naar Nikki’s cafe te gaan. Toen we aankwamen stond Barry ons al op te wachten samen met de reporter van Vechtdal FM en een cameraman van Vechtdal-leeft.
Of we even een kort interview wilden geven en als daar wat opnamen van gemaakt mochten worden. Ja zeker voor het goede doel.  Maar eerst een bakkie koffie. Hierdoor begon de wandeling uiteindelijk wel bijna een half uur later. Via de buitenkant van linkerkamer en de linkerboezem naar onze pauzeplek gelopen net op de plek waar de linker en de rechterboezem elkaar raken! Een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. De Barones had al een tafeltje voor ons klaarstaan en vroeg ons als we namens hun nog een leuke attentie aan de organisatie wilden overhandigen. Ook kregen wij de consumptie aangeboden. TOF!
Verder  om de rechterboezem en de rechterkamer gelopen om precies op tijd weer terug te zijn in Het Kloppend Hart, Nikki’s cafe. Ook hier stond alweer een tafel voor ons klaar waar we drinken en enkele overheerlijke broodjes voor geschoteld kregen. Als slot kregen we nog een workshop reanimeren en gebruik AED aangeboden. Bijzonder hieraan was dat er onder de deelnemers ook iemand bij was die zelf hartfalen heeft gehad en gereanimeerd is . Daarbij is ook een AED gebruikt. Een ervaringsdeskundige dus. Als laatste hebben  de organisatie een leuk bedrag kunnen overhandigen.  En naast dat bedrag konden we ook namens het bestuur een complete AED incl. kast met pincode mogen overhandigen twv 1500 euro. Al met al een geslaagde dag en betrokken deelnemers. Jullie hebben een hartje van goud!

Vr gr Jan

Horsthoekerpad [Thematocht zonder bezoek] 30/3 (Korrie)

Dit wordt een wandeling door afwisselend landschap met beken, houtwallen, bos, heide en een kudde veluwse heideschapen.
Want als we de kudde onderweg niet tegenkomen gaan we die zien bij de Schaapskooi waar we ook even kunnen rusten en een drankje kunnen kopen als de horeca open is. De wandeling is eventueel uit te breiden naar 17 km

 

REACTIES EN FOTO’S:

   

   

Vandaag een mooi Klompenpad in de omgeving Heerde gewandeld, het was prachtig wandelweer met een zonnetje.
om 11:00 gestart vanaf het bustransferium door landelijk gebied naar de bossen waar veel sprengen en beken zijn .
Over de renderklippen een natuurgebied van 223 ha met op en neergaande heuvels wat we nog te danken hebben uit de ijstijd.    Via het pluizenmeertje, een drinkplaats voor het wild met veenpluis, wollegras, zonnedauw en gentiaan naar de schaapskooi die op dit moment 270 schapen telt waarvan 130 lammeren die afgelopen maanden zijn geboren.
Het was voor ons een genot om er tussen te lopen, zelfs de bordercollie vond ons bezoek leuk en liet zich dan ook graag even knuffelen maar hield zijn kudde strak in de gaten. Bij uitspanning “De Schaapskooi” konden we even genieten van een kop koffie met wat lekkers .
Na onze stop weer door de bossen via de horsthoek richting langoed Bonenburg een oude havenzate gebouwd in 1633 die in 1850 verkocht is aan de fam. van Rechteren { mij niet bekend of het fam. van is } Helaas konden wij niet de tuin bezichtigen vanwege groot onderhoud.
Verder door de boomgaard van dit landgoed waar nog een gedeelte van een oude watermolen uit 1760 stond.
Om 16:00 allemaal na een zeer geslaagde dag weer terug bij het bustransferium.

Allen hartelijk dank groeten Korrie van Oene.

 

   

 

DOOR DE DALFSER DUINEN (Wandeling) 23/3/2019 (Jan)

Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar stuifduinen die her en der in de bossen van Dalfsen te vinden zijn.
Stuifduinen zijn hopen zand opgeworpen door de wind soms wat geholpen door de mensenhand. Soms waan je jezelf in het buitenland!

En er zijn er meer dan dat je op het eerste moment zou denken, vooral op Landgoed Rechteren wemelt het er van.

Maar we zien ook heidevelden poeltjes en mooie landschappen met alles wat er leeft.

    

 

REACTIES:

Er was veel belangstelling voor deze wandeling. Hij zat helemaal vol. Alle deelnemers waren mooi op tijd zodat we ook op tijd konden vertrekken.
Eest over Landgoed Den Berg naar huize Den Berg waar voor het huis een hoge stuifduin ligt .In tweeen gespleten door woeste werkers zodat er een zichtlaan vanuit het huis aangelegd kon worden.
Ook elders op het landgoed liggen stuifduintjes te wachten tot er overeen gelopen wordt. Verder over de Oude Vechtsteeg, vroeger een heel belangrijke verbindingsweg maar nu  een zandweggetje als vele anderen.
Over de Millingersteeg, langs de IJsboerderij (Dit is de grens tussen Landgoed Den Berg en Rechteren. Stukje lang de Marswetering en vervolgens een lange beukenlaan door. Op het eind een klein stukje links of was het nu rechts! Over de Diezerstraat en over de hei langs en tweetal poelen die vooral voor reeen een veel bezochte drinkplek is. Maar er groeien ook zeldzame planten zoals De Zonnedauw, het Gentiaanblauwtje en er vlak naast op de hei het Duivels Naaigaren een plant zonder blaadjes. Door een mooi kronkelpaadje naar een groter stuk hei waar elk jaar weer enkele paartjes Veldleeuwrikken broeden. Prachtig om te zien hoe het mannetje zich ui lucht laat vallen. Verder door Het Rechterseveld waar niet zolang geleden de laatste houtskoolbranderij gevestigd was. Helaas is deze afgebrand!  Nog even doorlopen  en dan betreden we de Olde Delle van de boerderij De Witte Wieven
Deze boerderij is genoemd naar al de Witte Wieven die daar vroeger rond spookten. Tegen de avond stegen ze op uit vennen, poeltjes , beekjes of sloten en ze waren altijd met veel. Dus zorg dat je voor de schemer binnen bent!  Een jonge boer die daar vroeger woonde geloofde het allemaal wel en was aan het knollen trekken op De Venneberg toen de schemer in viel. Her en der rezen er witte wieven op uit de vennetjes die daar veelvuldig voorkwamen. De jongeman werd ingesloten en toen die terug naar huis wilde kon hij de weg niet vinden. Hij werd door te wieven een bepaalde richting opgedwongen. Hij voelde de zachte handen in zijn rug.
Opeens stond hij midden in een ven en voelde nu niet alleen handen in zijn rug maar ook aan zijn benen. Hij kreeg het idee dat er nog veel meer van die wieven in het ven achtergebleven waren en hem aan zijn benen naar de diepte trokken. Hij ging koppie onder en hij hield zijn adem in. Hij had het idee dat hij echt naar grote diepte getrokken werd en voelde nu ook handen op zijn hoofd, borst en buik. Dit hou ik niet vol bedacht hij en probeerde met een uiterste krachtinspanning los te komen van al die handen. Dat lukte en hij schoot als een speer naar boven en probeerde het ven weer uit te komen, achtervolgd door de Witte Wieven. Onder de modder rende hij door het knollenland naar de boerderij gevolgd door hordes Witte Wieven. Gelukkig waren ze allen meegegaan het Ven in dus kon hij nu wel de weg naar huis vinden. Maar de Witte Wieven waren sneller dan hij. Ze waren sneller dan de jongeman en de achterstand werd steeds kleiner! . Gelukkig kwam de boerderij inzicht. Hij wist dat de witte wieven nooit binnen kwamen. Maar niet alleen de boerderij maar ook de witte wieven kwamen steeds dichterbij en zo te zien waren ze ‘hellig’
De jonge boer zette nog een sprintje in maar het hielp niet. Hij zag nu zelfs dat het voorste witte wief een haarspit in haar handen had en deze omhoog hief. Gelukkig kwam de boerderij in zicht en stond de deur naar de Delle open. In volle vaart rende hij naar binnen en kon nog op tijd met een klap de deur dichttrekken. Maar direct daarna volgde nog een harde klap!  Hij durfde niet te kijken wat er gebeurd was en pas de volgende morgen ontdekte hij het haarspit in de deur die hij de avond ervoor net op het nippertje dicht had gesmeten!  Sinds deze gebeurtenis kreeg deze boerderij de naam ‘De Witte Wieven’

We gaan weer verder de Venneberg op waar geen vennetjes en knollen meer te zien zijn. Ook geen Witte Wieven of een jonge boer. Naar een paar km komen we in het bultenbos een klein gebied met best hoge stuifduinen en veel sporen van wild vooral van de das. Dan komen we uit bij de boerderij De Schaapskooi. Hier huisden vroeger vele schapen, maar ook wolven. Op een koude winterdag, tegen de schemering gebeurde er iets vreemds.

Maar wij lopen verder langs weid water en weide, komen langs een open plek in het bos waar altijd mais geteeld wordt, maar niet geoogst, dit is voor de bosbewoners. Dan komen we bij Foreco in de buurt en daar barst het werkelijk van de stuifduinen, We lopen over de kam van de kogelvanger, een natuurlijk ontstaan stuifduin in de vorm van een hoefijzer. Zodoende kon het prima dienst doen als kogelvanger en heeft daar zijn naam aan te danken. We gaan van de kogelvanger een groot gebied in dat echt heuvelachtig is. Ook allemaal stuifduinen. Plotseling zien we een ree oversteken. Meestal komen er dan meer, maar nu niet. Het zou zomaar kunnen wezen dat het een verstoten exemplaar is die verstoten is bij de ouders en plaats moet maken voor zusje of broertje die binnenkort geboren worden. Nog een klein ommetje langs het vroegere konijnenbosje maar waar het nu wemelt van dassenbuchten.. Het laatste stukje over een klinkerweggetje weer terug naar Het Oude Vertrouwde Station. Het gezelligste stationnetje van Nederland

Hier hebben we dan ook nog even gezellig nagezeten te Ouwe Oeren

Allen bedankt en tot een volgende keer.

Jan

 

 

 

DOOR DE WOLFSKUIL EN LANGS HET DODE VEN (Wandeling) 17/3/2019 (Jan)

Deze wandeling gaat over Landgoed Her Laar, door De Wolfskuil, langs De Schaapskooi, tussen de jeneverbesstruiken en dan onder de Nieuwe brug door.
Dit is ook de plek waar we de tijd nemen voor een horecastop. Uitgerust gaan we dan weer verder langs De Steile Oever, volgen we De Regge een stukje en dan door het Scouting terrein.
We steken de weg over en lopen tussen Het Dode Ven en Het Besthemer Ven door. Dan over De Besthemer Berg, daar beklimmen we de uitkijktoren en gaan we weer bergafwaarts terug naar de startplaats

    

 

REACTIES:

Het weer leek niet al te best op deze zondag en mede daardoor hadden enkele deelnemers afgezegd. Met een groep van zeven mensen op pad gegaan en na dat we langs de havezathe Huize Laarbrug (heeft vroeger op een heel andere plek gestaan) gelopen waren en via wat stuifduinen door De Wolfskuil gegaan kwam er een stuk kaal gebied naar het kerkbrugje en langs de Regge. Laat toch net toen een flinke bui met veel wind over ons heen trekken! Dacht even van die thuisblijvers hebben toch gelijk gekregen. Maar ook deze bui ging voorbij en er is geen spatje meer gevallen tijdens de wandeling. Na een korte pauze bij het huisje onder aan de Lemelerberg  en de rozengal bewonderd te hebben, zijn we onze tocht verder gegaan. Tussen de jeneverbes struiken door waar 3 soorten bessen aanhingen. hele kleine die nog 2 jaar nodig hebben om te rijpen, dan de iets grotere groene die nog een jaartje moeten rijpen en de grotere die dit jaar rijp worden. De besjes zijn goed voor de nieren en urinewegen, maar niet te veel. Twee of drie besjes per dag, niet meer!. De weg over gestoken en toen nog een stukje Archem voordat we bij de Nieuwe Brug aankwamen om, ik geloof allemaal koffie met appeltaart te nuttigen. Verder langs de Steile oever waar we echt niet onderlags konden door het hoge water en via een mooi fietspaadje naar het Besthemerven en langs het Dode ven.Toen nog even klimmen , de Besthmenerberg op, door het bostheater en toen weer richting station waar we nog lekker even hebben gezeten.

Bedankt allen

De Horte op (Wandeling) 9/3/2018 (Jan)

 

Deze wandeling gaat naar Landgoed De Horte, maar voordat we daar aangekomen zijn hebben we al over Landgoed Den Berg en Landgoed Den Aalshorst gelopen en de terugweg nog een klein stukje Mataram. Op de landgoederen zijn veel oude, dus dikke bomen te vinden en we komen ook nog langs een paar grensbomen. Er is ook vergaande glorie te zien in de vorm van een barceau. De wegen en paden waar we over lopen zijn soms ook al eeuwen oud, zoals De oude Vechtsteeg. Op landgoederen veranderd er door de jaren heen weinig, dus veel historie en prachtige paden

     

 

REACTIES :

Dit was de eerste wandeling van 2019 en er was veel belangstelling. Alle deelnemers waren keurig op tijd zodat we ook op tijd konden vertrekken. De natuur reageert al behoorlijk op het weer ook al is het nog wat vroeg, De kamperfoelie en de vlier kwamen al helemaal in blad en ook een heleboel andere bomen kwam al wat groen te voorschijn,  Eerst een klein stukje over Landgoed Den Berg en over het Willemspad langs de oevers van de Marswetering. Verder langs de Marswetering op het Landgoed Den Aalshorst waar we ook door Het Engelsewerk en langs het Landhuis gelopen zijn. Voor het landhuis al een super groen gemaaid gazonnetje. Verder over het jagerspad naar Hoonhorst waar we in cafe Kappers ons even tegoed hebben gedaan aan een drankje met iets.
Verder wandelend Hoonhorst uit al snel op het Landgoed De Horte aangekomen, Lopend op het fietspad lands de sloot die de grens vormt van De Horte en De Mataram, Een sloot waar je ook wel eens een ijsvogel kan spotten, vooral als er ijs in de sloot ligt en zo hier en daar nog een wak is, Ze zitten dan vaak in de buurt omdat ze afhankelijk zijn van open water waar ze in kunnen duiken om visjes te kunnen vangen, Maar er lag geen ijs en dus ook geen ijsvogeltjes gezien. Wel een hele kudde donkerbruine reeen toen we op het shouwpad langs de Marswetering liepen. Ook veel watervogels waren hier. Op de horte verder nog even langs en over een vistrapje gelopen en in de tuin ons bammetje opgegeten, Lekker warm in de kas.
Op de terugweg werd het weer ons iets minder gezind, Via een bruggetje over een gracht verlieten we De Horte en kwamen nog een stukje over de Mataram waar we een gedateerde barceau konden aanschouwen evenals de restanten van het oude kasteel De Dieze. En toen werd het weer minder, striemende regen en harde windvlagen brachten ons snel naar de eindbestemming Het Oude Station waar we met een kleinere groep nog gezellig wat gedronken hebben.

Allen bedankt voor de deelname en graag tot een volgende keer.

Wandelgroet Jan

Over Sallandse Heuvelruggen en Rivierdalen (Wandelmidweek met overnachting)

 

Deze wandelmidweek kent vele hoogtepunten en soms een dalletje maar dan wel een mooi(rivier)dalletje. Ik heb 5 wandelingen uitgestippeld in de nabije omgeving. Tijdens deze tochten krijg je ook wat informatie over de omgeving en history van de streek, anecdotes en verhalen.

   
We overnachten in het mooie verblijf De Imminkhoeve in Lemele. Een accommodatie voor valide en minder valide mensen. Voor een indruk kijk je hier We verblijven in Het Landhuis. Hieronder volgt de voorlopige indeling van de midweek:
Maandag: aankomst en ontvangst tussen 13:30 en 14:30. Vanaf 15:00 RONDJE LEMELE, een wandeling vanaf ons verblijf van ongeveer 9 km over de Lemelerberg (Waar komt die naam vandaan?)
Dinsdag: De VERASSENDE VOETPADEN VAN VILSTEREN, een wandeling vanuit Madrid  van 18 km . Vertrek 10:00 uur met auto. (Misschien zien de Nachtwacht nog)
Woensdag: HET REGGEDAL, een wandeling vanaf ons verlijf van 19 km voor een groot deel lang het riviertje de Regge. Vertrek 10:00 uur
Donderdag: IN DE VOETSPOREN VAN KRISHNAMURTI, een wandeling vanaf het station in Ommen van 16 km. We duiken in het leven van deze man en bezoeken plekken waar hij de sterkampen organiseerde. Vertrek 10:00 uur
Vrijdag: SPOOR VAN DE ORANJE LEEUW. een wandeling vanaf ons verblijf van 14 km met uitleg over park 1813, het geboortejaar van ons koningsrijk.(Waarom is onze nationale kleur oranje?) Vertrek 10:00 uur.

 

REACTIES:

Reactie Jan B. (organisator / kaartlezer)  (01-03-2019)
Hallo Immigangers

Allemaal weer goed thuis aangekomen hoop ik.
Het was een mooie week met mooi weer en fijne deelnemers. Hoop dat jullie net zo genoten hebben als ik. We hadden buitengewoon mooi weer en een goede locatie
Bedankt voor jullie deelname en ben benieuwd naar de foto s Graag tot een andere keer,

Knuffel Immi en Jan

 

Wat een heerlijke 5-daagse op de prachtige Sallandse Heuvelrug! Ik vond alles geweldig: prachtige wandelingen, prachtig weer, fijn verblijf en prima verzorging in de Imminkhoeve,en fijne horeca onderweg. Het wandelgroepje was erg gezellig. We hebben mooie gesprekken gevoerd en veel lol gehad. Ook fijn dat we allemaal hetzelfde tempo liepen. Jan, ik wil je heel hartelijk bedanken voor de geweldige organisatie!! Jij had er heel veel werk van gemaakt. In die paar dagen veel geleerd over de natuur, de omgeving en natuurlijk Krishna Murti 🙂 Ik hou me aanbevolen voor een volgende meerdaagse.

Hartelijke groeten voor iedereen van Mariska uit Schiedam.


Wat een fijne wandeldagen, sowieso door het prachtige weer. Een perfecte logeerplek in de Imminkhoeve. Vriendelijk personeel, prachtige ruimtes, heerlijk eten, geen verkeerslawaai en midden in het dorpse groen. Jan had 5 bijzondere wandelingen voorbereid en blijkt weer van alle markten thuis te zijn: groei en bloei van planten en bomen, historie, klimaatinvloeden en betrokken en actief bij alle lokale natuur- en cultuurminnende omgevingsinitiatieven. We hadden de luxe met een klein groepje van 8 personen te zijn en gelukkig ook allemaal van die stevige doorstappers, dus dat “liep” perfect. Al met al: veel gelopen, veel gezien, veel geleerd en veel genoten. En wat ik het bijzondere vind: Jan denkt zo aan alles en iedereen en ik hoef me er niet eens bezwaard door te voelen, omdat Jan het zichtbaar met liefde en plezier doet, dus dank Jan en graag tot een volgende keer.

Tilly uit Oosterbeek

Ook namens mij , bedankt voor de hele mooie wandelingen en voor al het werk wat je hier voor hebt gedaan! Wie weet tot een volgende keer.

Groetjes Dorien uit Dronten

 

Reacties deelnemers
Hallo Jan, en medewandelaars, Bedankt voor de organisatie van deze mooie week wat een prachtige omgeving. Jan jij bent een geweldige gastheer/kaartlezer met veel liefde en passie voor jouw geboortegrond. Graag tot ziens,Ingrid uit het Westland


Wat een heerlijke midweek in een mooi stukje Nederland, dat door de verhalen van Jan nog meer tot de verbeelding ging spreken. Leuke groep, mooi tempo, goeie accomodatie, heerlijk eten en last but not least: geweldig weer. Ik heb me deze week vaak een enorme bofkont gevoeld en ik heb weer een stukje onbekend Nederland leren kennen. Dank je wel Jan.Jacintha uit Blokzijl