Colckhof en Den Alerdinck (wandeling) 14-03-2020 (Jan)

Deze ballonvormige (met touwtje) wandeling vanaf Hoonhorst gaat door een gevarieerd en verrassend landschap naar de landgoederen De Cockhof en Den Aalerdinck.
De Colckhof is van het Natuur Monumenten en er staan daar prachtige oude bomen. Ook is er een oude druivenkas en een theekoepeltje. Den Alerdinck is eigendom van De Koning die daar ook een B&B runt. Het is een klein landgoed met prachtige wandelpaden en een heuse berceau. Verder lopen we deze zaterdag nog over Groot Alerdinck en langs het Overijssels kanaal.

REACTIES EN FOTO’S:

Deze wandeling kon niet in zijn oorsprongkelijke vorm doorgaan omdat de horeca onderweg zijn deuren gesloten had. Om een andere horeca aan te doen werd de wandeling te lang. Daarom maar een aangepaste route gewandeld met een bijzondere rustplek. Na eerst een koppie koffie genuttigd te hebben in het bruine cafe in Hoonhorst, Direct al een verrassend paadje net buiten Hoonhorst. Het jaagpad van Hoonhorst naar Den Aalshorst. Er waren bruggetjes gemaakt over de twee slootjes en aan het prikkeldraad, waar we overheen moesten was een klotenbuis gemonteerd. Wel zo veilig. Links en rechts van het paadje kwam de camperfoelie al weer in blad. Deze plant windt zich omhoog om dunne opgaande stammetjes. Doordat de stam groeit en de Camperfoelie niet knapt komen er mooie groeven in de stam. Kun je een prachtige Goastok van maken. Verder voor Den Aalshorst langs waar de moerasaronskelk en het groothoefblad al weer te voorschijn kwamen.  In de Engelse tuin met zijn bijzondere bomen, zoals de varenbladbeuk,was het ook goed te zien dat dit jaar het voorjaar vroeg is. Verder door het Sterrebos met zijn Jachthuis en de vele dassenburchten. Via de Smalle weg en over de Langssloot naar het vroegere gemaaltje dat nu omgebouwd is tot een bijzonder woning waarvan het bed van de bewoners onder de waterspiegel staat.. Via de wildbrug over het Overijssels kanaal langs een wetering naar onze rustplaats Klavertje Vier.. Agnes stond ons al op te wachten in haar prachtige tuin. De koffie was bruin en de zelfgebakken cake stond klaar. Een hartelijk welkom. Agnes had zoals gewoonlijk veel te vertellen en we mochten ook nog even het atelier in om alle zelfgemaakte dingen t bewonderen en eventueel iets te kopen. Een adresje om vaker te bezoeken. Verder over de Twentseweg en de Moerweg over Landgoed De Gunne.. Het laatste stukje was dezelfde route als van de laatste Midwinterhoorntocht, inclusief het modderige stukje net over het bruggetje. Niet iedereen kwam er ongeschonden door. Herinneringen over de Midwinterhoorntocht werden opgehaald. Met de finish in zicht nog even op een bankje gezeten om het laatste eten en drinken op te maken. Er moest nog een klein obstakel overwonnen worden om Hoonhorst te bereiken. Ze zijn ook daar bezig om de Marswetring mooier te maken. Met een groot aantal deelnemers nog gezellig nagezeten bij Kappers en daar aansluiten naar de keerlsdag van de kameraden. Het was gezellig. Graag tot een volgende keer.

Hessumse streken (wandeling) 08-03-2020 (Jan)

 

 

    

Het Wolvenspoor (wandeling) 01-03-2020 (Jan)

Deze wandeling gaat door een landschap waar vroeger veel wolven voorkwamen, maar nu zie je ze haast niet meer, hoewel ze weer steeds vaker waargenomen worden!!
We starten deze zondag boven op de Lemelerberg en dwalen dan bergafwaards door jeneverbesbossen en zandverstuivingen over het wolvenspoor om vervolgens de berg te verlaten en door het boerenlandschap over te steken naar het Overijssels kanaal.
Dan langs het kanaal richting Hancate en dan verder tot het kanaal de Regge kruist. Hier gaan we langs de oude riviermeanders, die weer in ere hersteld zijn, (de nieuwe,rechte loop van de rivier hebben ze weer afgedampt en zijn zo dode stukken geworden) langs de Regge tot aan de stuw. Hier steken we weer door het boerenlandschap naar de Lemelerberg, we lopen langs de bosranden, met een mooi wolvenuitzicht over de lemeleresch terug

 

REACTIES EN FOTO,S:

   
klik op foto voor vergroting

 

Vandaag de eerste wandeling van het nieuwr7e seizoen gewandeld met de start bij het Theehuis de Lemelerberg.
De groep verzamelde zich rond het open haardvuur met een kop koffie. Gezellig!
Mooi op tijd konden we vertrekken. Langs Hirsch, over de vroegere skipiste (pas op dat je niet uitglijd en komt te vallen) naar het herdenkingsbos met een mooi zicht op de leeuw van Oranje. Het middelpunt van Park 1813 dat in 1913 aangelegd is en nog niet zo lang geleden zijn 100 jarig bestaan had. Verder over wat smalle bospaadje naar de hei en het stuifzandgebied. Dit gebied is kortgeleden flink uitgebreid door veel bomen weg te halen. Een leefgebied voor zandhagedissen en veel soorten wilde bijen. Verder langs de rand van de Lemelerberg, die zijn naam te danken heeft aan de leem die in de grond voorkomt, met mooie vergezichten richting Luttenberg. Bij de vroegere zandafgraving naar beneden gegaan en het boerenlandschap doorkruist naar het Overijssels kanaal. Verder langs het kanaal naar ons rustpunt Overijssel Actief. Na de pauze moesten we de route wat aanpassen ivm het hoge water in de Regge. Maar hierdoor konden we wel mooi zien dat al het water niet meer door de mianders stroomde maar de kortere weg nam over de walletjes die in de rivier aangelegd zijn. Het laatste stuk ging weer omhoog want we moesten wel weer terug naar Het Theehuis. Hier hebben we met de meesten nog even gezellig nagezeten met een drankje en sommigen met een hapje in de vorm van een krentewegge of een groot stuk huisgemaakte appeltaart met mes en vork. Bedankt allen en graag tot een volgende keer.

Wandelgroet Jan