Het Relaer, Het Rozedael, Het Nijenhuis en De Velner (wandeling)  11 okt. (Jan)

Een wandeling in een nieuwe omgeving.We bezoeken tijdens deze wandeling maar liefst 4 landgoederen.
Als eerste lopen we over een wat verwaarloost  landgoed  Het Relaer, waar nog wel oude adel woont. De Baron heeft ook nog een boerderij.
Daarna lopen we langs Het Rozendael waar ook nog steeds een Baron woont. Dan lopen we rond Het Nijenhuis om vervolgens over de Velner te lopen.
Vergane glorie want het kasteel De Velner is geheel verdwenen. Er staat alleen nog een boerderij. Het is een wandeling over wat bredere zandwegen en veel (lange) lanen..

REACTIES EN FOTO’S:

 

Kluizenaarsberg en Het Rosendael (wandeling) 10 okt. (Jan)

Deze wandeling is buiten de provinciegrens. Rozendaal ligt in Gelderland en grens aan de Veluwezoom.
Deze wandeling is pittig door wat hoogte verschillen. In totaal gaan we 240 m stijgen en dalen.
Er zit van alles in, naast hoogte verschillen is er water in de vorm van vijvers en beekjes, heidevelden en stijfzandgebieden.
En veel bos natuurlijk. En niet te vergeten het kasteel. We verzamelen tussen 10:00 en 11:00 in de Oranjerie van het kasteel.
Een wit gebouw dat in de winter nog steeds dienst doet als Oranjerie, maar zomers omgetoverd wordt als horecagelegenheid.
Het staat in de achtertuin van het kasteel. Deze achtertuin is vrij toegankelijk en fraai om te zien.
Als je dat van plan bent kom dan op tijd.

 

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

Junne en Stegeren (wandeling) 27/9 en 3/10 (Guido)

Laat je verrassen door de prachtige omgeving van De Bootsman.
Vanaf de Bootsman lopen we richting de camping. Daar gaan wij het bos in.
We lopen langs de camping en langs oude grafheuvels.. Dan volgt er een hel mooi stukje bosperceel, midden in een weiland.
Dan verder langs het weiland en langs een oude Vechtarm, richting de stuw van Junne.
We komen bij ons rustpunt (geen horeca) Toorn. Vanaf de Toorn lopen we kriskras over mooie paadjes door het bos weer terug naar de Bootsman

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

Berg van Otten (wandeling) 26/9 en 4/10 (Jan)

Deze wandeling start in het Motorcafe Caluna. Een gezellige plek ook voor niet motorrijders. We lopen over de berg van Otten een stuifzandgebied en de Woeste.
We pauzeren bij de Beeldentuin in Witharen. Hier kan je ook even in de beeldentuin rondkijken.
Ondertussen dient zich de herfst zich al weer aan en zien we hier en daar al weer wat verkleuring. Een afwisselende tocht met van alles wat.

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

 

Imminkhoeve wandeltocht (Evenement) 19/20 sept.

Er zijn meerdere afstanden nl; 10, 15, 20, en 30 km
Deze wandeltocht kun je zowel 19 of 20 sept lopen.
Dit is een uitgezette wandeltocht waar iedereen aan mee kan doen.
Een mooie tocht door het heuvelachtige gebied van de Sallandse Heuvelrug Een heuvelachtig gebied ontstaan door de eennalaatste ijstijd met als top de Archemerberg met een hoogte van 83 meter.. De langere afstanden gaan ook door het Reggedal. De Regge is een riviertje die ontspringt in Goor en tussen Ommen en Dalfsen de Vecht in stroomt. Ook kom je dam over het landgoed Eerde en langs het Kasteel.. Veel verschillende landschappen in een relatief klein gebied

REACTIES EN FOTO’S:

 

   

Over Eeuwenoude Paden van Hoonhorst naar Ierthe (wandeling) 12/9 (Wim)

Deze wandeling heeft 2 startplaatsen en eindpunten. Je kan kiezen uit Station Dalfsen (23 km start 08:30) of het Anjerpunt Hoonhorst (15 km start 09:15)
Vanaf station in Dalfsen loop je door mooie paadjes naar het Anjerpunt in Hoonhorst. Hier voegt de rest van de groep zich erbij en dan gaat de wandeling door oude paden  naar Ierthe

Via de Tibbensteeg Marswetering naar de Marsweg.
Via een tussendoorgang naar de Ganzepanbrug. Vervolgens via kanaaldijk naar het Iertepad en de Ganzepan weg met een omwandeling (nagebouwde prehistorische trekkershut) richting Hoonhorst.
Hier eindpunt voor wie in Hoonhorst gestart is.
Vervolgens via een andere route weer terug naar Dalfsen NS

REACTIES EN FOTO’S:

 

Het Hoenwaardse Klompenpad (wandeling) 5/13 sept (Korrie)

Dit is weer 1 van die mooie klompenpaden op de Veluwe, met zorg uitgezocht en verkent door Korrie.
Ontdek het mooie buitengebied van Hattem een Hanzestad aan de IJssel. We wandelen in de voetsporen van een schipper die op het jaagpad zijn boot voorttrok door het kanaal Langs een sprengenbeek door bossen en langs een watermolen en landgoed Molecaten. Een heel afwisselende wandeling.

 

REACTIES EN FOTO’S:

Archemer en Lemelerberg (wandeling) 29 aug. 2020 (Jan)

Tijdens deze wandeling gaan we door het heuvelachtig gebied van een deel van de Sallandse Heuvelrug
Een eeuw geleden waren het nog kale heuvels met uitgestrekte heidevelden, nu is er ook veel bos maar ook veel heide.
Er zijn vier soorten heide in Nederland en hier zijn er 3 te vinden. Ook is er ruim 100 jaar geleden Park 1813 aangelegd.

Een interessant landschap waar o.a  de zandhagedis en de nachtzwaluw voor komt en nog veel andere dieren en planten

REACTIES EN FOTO’S:

 

    

 

 

Koesafari en Varsen (wandeling) 22/23 aug 2020 (Guido)

Deze wandeling gaat via de buitenkant van Ommen naar Koesafari. Brandrode runderen die nog in een kudde leven zoals het bedoeld is.
ook wordt er nog even stil gestaan bij vroeger. Verder zit deze wandeling vol verrassingen o.a. het bezichtigen van oude tractoren
Ook veel natuur te zien. En ook cultuur komt aan bod in het oude Varsen.

REACTIES EN FOTO’S:

 

 

    

 

Dwars door de Sahara (wandeling) 15 aug 2020 (Jan)

Deze wandeling start bij  de boerderij De Melenhorst, Hier is ook een klein winkeltje waar o.a. koffie en ijs verkrijgbaar is.
Ook is er een bierbrouwerij gevestigd. Vanaf hier wandelen we door het Eerder Achterbroek, een heel oud boeren landschap. Via een stukje bos komen we in de Sahara terecht.
Als we daar niet verdwalen gaan we naar het Besthemerven en de Besthemerberg waar we even pauzeren. Dan terug via de Steile Oever en het kasteel Eerde.

 

REACTIES EN FOTO’S:

   

Het Wekeromse zand (wandeling) 1 aug. 2020 (Jan)

Dit is een wandeling op zaterdag buiten de provincie. Het Wekeromse zand is 1 van de grootste stuifzandgebieden van Europa.
Zoals de naam al doet vermoeden ligt het vlak bij het dorpje Wekerom in de gemeente Ede. Eerst lopen we door het Roekelse bos met veel rododendrons en heideveldjes, dan door het zand en komen we kort bij het middelpunt van Nederland. Dan weer terug langs een oude nederzetting uit de ijzertijd en door weilanden en over boerenweggetjes.

REACTIES EN FOTO’S:              

Door corona omstandigheden dit keer geen busje gehuurd maar moest ieder op eigen gelegenheid naar de startplaats komen. De start was bij vakantiepark Berkenrhode die speciaal voor ons het restaurant anderhalf uur eerder open deden. Geweldig. Iedereen was mooi op tijd dus eerst een bakkie. Precies om elf uur vertrekken. De eerste kilometers ging het door bos en heide, die op het punt stond te gaan bloeien, met hier en daar een poel. Toen kwam er een flinke klim naar de top van een voormalige vuilnisbelt met boven op een uitkijktoren. Mooi aangelegd. Toen een smal paadje op richting Het Wekeromse zand. Helaas waren hier geen honden welkom, dus moesten we een alternatieve route bedenken voor 2 deelnemers met hond. Langs de zijkanten van een enorme zandverstuiving gelopen. Dat was beest wel pittig. Toen kwamen we aan bij een nagebouwde boerderij uit de ijzertijd met celtic fields. Best interessant.
Hier konden de 2 wandelaars met hond weer bijvoegen. We hebben daar een wat langere pauze ingelast. en bij het verder gaan zagen we nog oude mannetjes met zigt en pik bezig om rogge te maaien op een celtic veldje.
Op naar de horeca, Heent uut zaand, waar we heerlijk gezeten hebben en ruim de tijd genomen hebben Er waren al deelnemers die aan een pilsje toe waren. De tweede helft ging echt over een klompenpad met allemaal leuke verrassende paadjes door weilanden, langs boerderijen en parende lama’s.
Ja zelfs dwars door een rododendron kwekerij. Moe maar voldaan precies op de afgesproken tijd terug bij het restaurant op park Berkenrhode.
Hier hebben we met z’n allen nog wat gedronken en gegeten.
Bedankt allen, de dag was zo voorbij

 

Bos en heide.                 Zonnehoed nodig.       Met geweld van de vuilnisbelt. Bijna middelpunt Nederland. Wekeromse zand.

 

Wekeromse zand.            Boerderij uit de ijzertijd.Vroeger konden ze ook wel wat.  Met zig en pik.     Reuzen padenstoel.

Klik op foto voor vergroting

 

 

Kuieren met Kelten (Thematocht) 26 juli 2020 (Jan)

Deze dag doen we een thematocht over bomen en hout. Vroeger maakten de mensen veel meer gebruik van de eigenschappen van de verschillende bomenrassen.
Elke houtsoort heeft zo zijn eigen eigenschappen. De Kelten waren daar vroeger heel goed in en zo had iedere Kelt zijn eigen boom.
Onderweg vertel ik wat over al die verschillende soorten en hun eigenschappen en lees enkele gedichten voor die over bomen gaan uit eigen werk.
Ook hoor je welke boom bij jou hoort.

REATIES EN FOTO’S:

Dit was een wandelling met als thema: Bomen en hout.
We gingen op pad met een pijnboom, 2 kastanjebomen, een hazelnoot, 2 ceders een notenboom en een haagbeuk volgens de Keltische boomkalender. Maar dat wisten de deelnemers nog niet. Tijdens de wandeling troffen we toevallig de bomen aan die bij de deelnemers hoorden. Poserend onder hun eigen boom kregen ze alle eigenschappen van de boom en het hout van de boom te horen. Maar ook de eigenschappen van hun zelf! Daarna mochten ze een gedicht uitkiezen die  ter plekke voorgelezen werd. Ondertussen ook vertelt hoe belangrijk bomen zijn. Niet alleen voor ons maar ook voor de vogels, insecten en vel andere dieren als beschutting, bescherming nestgelegenheid enz. enz.
En natuurlijk de houtproductie. Duurzaam.  Elk jaar groeit er ongeveer 9 m3 hout per ha. bij. Ook aan een afgezaagde stam kun je van alles zien, zoals leeftijd, goede en slechte jaren, wanneer die geleefd heeft enz.
Na de wandeling hebben nog lang zitten nabomen op het terras van Het Oude Station.

Bedankt allen

 

 

 

     

Klik op foto voor vergroting

 

 

Oei, ik groei en bloei (Thematocht) 24 juli 2020 (Jan)

Deze wandeling is op een vrijdagmiddag. Het is een korte wandeling met bezoek aan de tuinen van Den Aalshorst.
We gaan ons weer verbazen over alles wat groeit en bloeit en alle insecten die daar weer op afkomen.
tijdens de wandeling en in de tuinen vertel ik wat wetenwaardigheden over alles wat groeit en bloeit.
Via Landgoed den Berg gaan we naar het Landgoed Den Aalshorst waar we een bezoek aan de tuinen brengen.
Hier zullen we al gauw een uurtje zijn om volop te genieten. Deze tuin is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids van de Greenshoes.
We lopen verder over het Jaagpad naar Kappers in Hoonhorst waar we even pauzeren.
Dan weer terug naar Dalfsen over de gebaande paden.

REACTIES EN FOTO’S:

Deze wandeling op een mooie zonnige namiddag was wel speciaal. Niet alleen omdat we de tuinen van Den Aalshorst gingen bewonderen maar ook omdat Tineke mee liep voor een verslag in de Dalfser Marskramer. (Zie foto) Ook bijzonder was toen ik een verhaal over een huis met geschilderde ramen op de gevel vertelde, dat een deelnemer zei: Ja dat klopt, daar woon ik! Maar toch  het hoogte punt was het bezoek aan de tuinen van Den Aalshorst. Zelf ben ik er ondertussen al vaak geweest maar ik blijf mij verbazen wat daar allemaal groeit en bloeit. En nog meer verbazing over de tuinman(nen) die dit allemaal onderhouden. En was niet de enige! Maar ook de natuur was mooi. Veel te zien en te vertellen. Lekker op het grote terras van Kappers in Hoonhorst gezeten en ook na de wandeling bij Het Oude Station was het genieten. Allen weer heel erg bedankt voor de heerlijke dag. 

 

Klik op foto voor vergroting.

 

 

 

De Gallo Way (wandeling) 18 en 19 Juli 2020 (Jan)

Deze wandeling gaat lans de noordkant van de rivier over de dijk, langs Huize de Leemcule en langs het tolhuisje en Huize Ruitenborg naar de stuw de Vechterweerd.  Daarna gaan we echt tussen de Galloway koeien door, langs het nieuwe Vitens gebouw.

Terug door de Marshoek en de Mataram en de Oude Vechtsteeg  weer terug waar we begonnen zijn.

 

REACTIES EN FOTO’S:

 Een mooie wandeling naar de galloway koeien maar nu via de noordkant van De Vecht. Ook daar staan landhuizen zoals De Leemcule en de Ruitenborgh, een havezathe en een voormalig kasteel dat gedegradeerd is tot een boerderij. Wel allebei met een rijke historie, dus veel over te vertellen. Met dank aan de plaatselijke boer konden we door zijn weiland naar de dijk. En ooh oooh wat een prachtig uitzicht. Links de Vecht met veel watervogels en rechts de weilanden met weidevogel. Jammer genoeg steeds minder. Bij de Vechterweerd de rivier overgestoken en daar liepen we zomaar tegen wat veldjes vechtanjers oftewel steenanjers aan. Een zeldzaam bloempje dat symbool staat voor het Vechtdal. Er was netjes met de maaimachine omheen gemaaid. Daar gingen we door het hek om verder te struinen op zoek naar de galloways. Eerst vonden we nog enkele bijzondere planten waaronder het hazenoortje. We liepen over een koepaadje langs een water waar nog een meerkoet zat te broeden en enkele mooie zwanen aan ons voorbij trokken. En ja hoor daar had je de galloways, sommigen waren net aan het baden met dit warme weer. Prachtige beelden. Ook mooi om te zien hoe de stier zijn harem beschermde en wij even moesten wachten tot hij de kudde weer bij elkaar had. Ja en dat geduld moet je echt hebben. Loop nooit dwars door een kudde en geef ze de tijd en ruimte. Wat verder op bij een poel was een hele kolonie ooievaars neergestreken om zich vol te eten om in conditie te komen voor de verre vlucht naar Afrika. We dachten ook enkele zilverreigers waar te nemen tussen de ooievaars maar toen we dichterbij kwamen zagen we dat het lepelaars waren. Die had ik hier nog niet eerder gezien. Even verderop uitgebreid uitgerust op de steiger bij de vijver bij het vitens gebouw. Een gebied waar veel oeverzwaluwen zitten en ook de ijsvogel heb ik hier al eens gezien. Terug over mooie paadjes van De Mataram en langs het monument van de V2 lanceerbasis.  Een prachtige middag met een fijn einde op het terras bij Het Oude Station.

Groet Jan

 

Klik op foto voor vergroting

Wolfspad Bos-Oever (Wandeling) 11 en 12 Juli 2020 (Guido)

Omdat er maar 8 deelnemers mee kunnen kun je deze wandeling  zaterdag of zondag lopen.
Er is veel onderweg te zien. Eerst gaan we door de Wolfskuil waar tijdelijk ook nog een onderduikershol vanuit de oorlog nagebouwd is.
Verder komen we vaak de Rivier de Regge tegen en lopen langs het landelijk bekende plekje De Steile Oever. Voor sommigen het mooiste stukje Nederland
Onderweg door het rivierdal moeten we nogal wat stuifduintjes bedwingen. Goed voor de kuitspieren

REACTIES EN FOTO’S:

Deze wandeling is echt voor herhaling vatbaar. Alleen maar positieve reacties. Benieuwd hoe het er in een ander jaargetijde uitziet.
Het onderduikershol in de Wolfkuil brengt je gedachten weer terug naar een mindere tijd. Door deze helden kunnen we nu in vrijheid leven.
De oude oever is ook altijd weer de moeite waard, ook al omdat de Regge stukjes van zijn oude loop terug gekregen heeft. In de buitenbochten die afkalven en stijl zijn zitten honderden holen van oeverzwaluwen. Mooi toch! Zowel zaterdag als zondag was het genieten onder mooie weersomstandigheden. Guido bedankt voor de organisatie en de begeleiding

 

Klik op foto voor vergroting

 

 

 

Groene Looper (wandeling) 4 en 5-juli-2020 (Jan)

 

Deze wandeling  is dezelfde als zaterdag voor wandelaars die liever op zondag wandelen. We gaan de route van de 15 km van de Groene Looper van dit jaar wandelen.
Dit evenement is altijd op tweede pinksterdag en dat was dit jaar op 1 juni maar is helaas niet doorgegaan ivm met corona.
De wandeling gaat door de weilanden in de uiterwaarden, achter kasteel Rechteren langs naar Hessum.
Via een slingerpaadje en wat heuveltjes komen we aan bij Madrid. Hier pauzeren we even en gaan dan terug langs de andere kant van de spoorlijn.
Vrij lange tijd volgen we dan de lange afstandsroute van het van Rossumpad. Achter Foreco slaan we af en pakken nog even De Kogelvanger mee
Vlak voor Dalfsen maken we nog een klein boogje weer richting het spoor om even later weer dorstig aan te komen bij Het Oude Station.

 

FOTO’S EN REACTIES:

Na lange tijd begint het weer te lopen bij de Greenshoes. Vandaag de eerste wandeling na de corona lock down.
Weken is het prachtig weer geweest maar dit weekend werd er niet veel goeds voorspeld. Gelukkig viel het allemaal mee.
We hadden er allemaal erg veel zin in en ondanks dat er niet geknuffeld kon worden werd er toch heel veel bijgepraat.
Deze wandeling hebben we wat extra aandacht aan gallen besteed. En ja hoor, als je er een beetje oplet vind je al snel veel verschillende soorten.
De beukenbladgalmug kwam verreweg het meeste voor.

Alle deelnemers bedankt, zowel op zaterdag en zondag was het heel gezellig.  Graag tot ziens op een volgende wandeling

Jan

Hoera we mochten weer wandelen en dat voelde goed.
Een mooie wandeling. Bedankt voor de gezellige dag.
Hopelijk hebben de deelnemers van morgen het net zo goed

Tineke

Wat hebben we getroffen met het weer. Op de terugreis vanaf Zwolle heel veel regen gehad en ook in Emmeloord nog veel regen.
Ik heb heerlijk gewandeld. Het pad op de kogelvanger is altijd weer prachtig.. Bedankt voor de gezellige dag en tot over 2 weken bij de Gallo Way wandeling

Riet

Het was gister weer een fijne en gezellige wandeling, ondanks de anderhalvemeterregel

Janske

Ik heb weer een fijne wandeling gehad.
Dit heb ik lang gemist. Top geregeld

Helene

 

 

   

Klik op foto voor vergroting.

 

 

 

Colckhof en Den Alerdinck (wandeling) 14-03-2020 (Jan)

Deze ballonvormige (met touwtje) wandeling vanaf Hoonhorst gaat door een gevarieerd en verrassend landschap naar de landgoederen De Cockhof en Den Aalerdinck.
De Colckhof is van het Natuur Monumenten en er staan daar prachtige oude bomen. Ook is er een oude druivenkas en een theekoepeltje. Den Alerdinck is eigendom van De Koning die daar ook een B&B runt. Het is een klein landgoed met prachtige wandelpaden en een heuse berceau. Verder lopen we deze zaterdag nog over Groot Alerdinck en langs het Overijssels kanaal.

REACTIES EN FOTO’S:

 

Deze wandeling kon niet in zijn oorspronkelijke vorm doorgaan omdat de horeca onderweg zijn deuren gesloten had. Om een andere horeca aan te doen werd de wandeling te lang. Daarom maar een aangepaste route gewandeld met een bijzondere rustplek. Na eerst een koppie koffie genuttigd te hebben in het bruine cafe in Hoonhorst, Direct al een verrassend paadje net buiten Hoonhorst. Het jaagpad van Hoonhorst naar Den Aalshorst. Er waren bruggetjes gemaakt over de twee slootjes en aan het prikkeldraad, waar we overheen moesten was een klotenbuis gemonteerd. Wel zo veilig. Links en rechts van het paadje kwam de camperfoelie al weer in blad. Deze plant windt zich omhoog om dunne opgaande stammetjes. Doordat de stam groeit en de Camperfoelie niet knapt komen er mooie groeven in de stam. Kun je een prachtige Goastok van maken. Verder voor Den Aalshorst langs waar de moerasaronskelk en het groothoefblad al weer te voorschijn kwamen.  In de Engelse tuin met zijn bijzondere bomen, zoals de varenbladbeuk,was het ook goed te zien dat dit jaar het voorjaar vroeg is. Verder door het Sterrebos met zijn Jachthuis en de vele dassenburchten. Via de Smalle weg en over de Langssloot naar het vroegere gemaaltje dat nu omgebouwd is tot een bijzonder woning waarvan het bed van de bewoners onder de waterspiegel staat.. Via de wildbrug over het Overijssels kanaal langs een wetering naar onze rustplaats Klavertje Vier.. Agnes stond ons al op te wachten in haar prachtige tuin. De koffie was bruin en de zelfgebakken cake stond klaar. Een hartelijk welkom. Agnes had zoals gewoonlijk veel te vertellen en we mochten ook nog even het atelier in om alle zelfgemaakte dingen t bewonderen en eventueel iets te kopen. Een adresje om vaker te bezoeken. Verder over de Twentseweg en de Moerweg over Landgoed De Gunne.. Het laatste stukje was dezelfde route als van de laatste Midwinterhoorntocht, inclusief het modderige stukje net over het bruggetje. Niet iedereen kwam er ongeschonden door. Herinneringen over de Midwinterhoorntocht werden opgehaald. Met de finish in zicht nog even op een bankje gezeten om het laatste eten en drinken op te maken. Er moest nog een klein obstakel overwonnen worden om Hoonhorst te bereiken. Ze zijn ook daar bezig om de Marswetring mooier te maken. Met een groot aantal deelnemers nog gezellig nagezeten bij Kappers en daar aansluiten naar de keerlsdag van de kameraden. Het was gezellig. Graag tot een volgende keer.

 

    

Den Aalderdinck                Barceau                         De Colckhof                    Speenkruid                      Bosanemoon

Klik op foto voor vrtgroting.

 

 

Hessumse streken (wandeling) 08-03-2020 (Jan)

 

Deze zondagse wandeling gaat door Hessum
Hessum is een buurtschap tussen Dalfsen en Ommen.
Ingeklemd tussen 2 grote landgoederen, Rechteren en Vilsteren. Een prachtig wandelgebied die nog niet zoveel wandelaars ontdekt hebben. Dit keer geen Landhuizen en Kastelen maar paadjes door marken, marsen en maten.
Ook lopen we nog een stukje langs de rivier de Vecht en steken deze over voor een horecastop. Even door wat stuifduintjes en door een klein moeras, dan weer terug naar de zuidzijde van de rivier waar we proberen een weg terug te vinden naar Madrid. Met wat geluk zien we ook nog het achterwerk van dolle Derk.

REACTIES EN FOTO’S:

Deze wandeling door Hessum was wel een beetje spannend. De rivier de Vecht was een tijdje terug buiten haar oevers getreden en had zich nog niet zolang geleden teruggetrokken. Het eerste gedeelte hadden we daar nog weinig last van maar toen we het Hessumse strand gepasseerd waren en een stuk vlak langs de rivier moesten werd het toch wel spannend. Erg spannend. Tenslotte ging het echt niet meer en moesten we een andere weg zoeken. Dat was nog niet zo makkelijk. We zijn het broekbos van de Plaggenmarsch ingelopen maar ook daar stond het water hoog en waar geen water was waren bomen omgewaaid. Daar moesten we dan overheen wat soms nog wel een hele toer was. Ook toen we de Plaggenmarsch weer uit waren en verder richting de stuw liepen kwamen we nogal wat water tegen. Maar het is gelukt en zo kwamen we aan bij Mooi Rivier waar we alle ruimte hadden en we niemand tot last waren. Verder nog even door het Hongerveld gelopen en toen weer terug geslingerd naar Madrid. Onderweg vonden we nog een flink aantal Judasoren op een stam van een flierstruik. Dit is een eetbare paddenstoel. Een recept zet ik hier nog onder. In Madrid hebben  we nog even gezellig nagezeten met z’n allen. Iedereen bedankt.

Recept
“Hot & sour” soep
1 grote soepkip
2 liter water
groen van 1 prei, 1/2 winterwortel (in grove stukken), 1 ui (doormidden gesneden), 1 Spaanse peper (in lengte gesneden)
1 stuk gemberwortel van 3,5 cm (in grove plakken), 3 teentjes knoflook (doormidden gesneden), 1/2 theel sechuan peper
200 g verse judasoor of 30 g gedroogde judasoor, 30 minuten geweekt in lauwwarm water
200 g bamboescheuten uit blik, in julienne gesneden
1 eetl Japanse sojasaus
2 eetl rijstazijn
2 eetl maizena, gemengd met wat koud water
1 ei, geklutst met 1 theel Japanse sojasaus en 1 theel sesamolie
wit van 1/2 prei, in dunne ringen gesneden
1 Spaanse peper, in dunne repen gesneden, met of zonder zaadjes
1 eetl sesamolie
fijngesneden korianderblad
Leg de kip in een grote soeppan, voeg het water toe en breng langzaam aan de kook. Schuim de bouillon af en laat gedurende 4 uur zachtjes trekken. Voeg na 3 uur prei, wortel, ui en de kruiden toe. Zeef de soep en giet hem terug in de pan. Ontbeen de kip en snij de stukken kip in kleine stukken. Snij de judasoor in reepjes en voeg samen met de kipstukken en bamboescheuten aan de soep toe en breng op smaak met de sojasaus, rijstazijn, peper en zout en een 1/2 theelepel suiker. Giet de maizena al roerend bij de soep als die weer kookt en laat de soep binden. Voeg dan het ei in een dun straaltje toe terwijl je de soep in beweging houdt. Voeg als laatste de prei, Spaanse peper en sesamolie toe en roer door de soep. Laat 30 seconden doorwarmen. Bestrooi met de koriander en serveer direct.

 

    

Klik op foto voor vergroting

 

 

 

Het Wolvenspoor (wandeling) 01-03-2020 (Jan)

Deze wandeling gaat door een landschap waar vroeger veel wolven voorkwamen, maar nu zie je ze haast niet meer, hoewel ze weer steeds vaker waargenomen worden!!
We starten deze zondag boven op de Lemelerberg en dwalen dan bergafwaarts door jeneverbesbossen en zandverstuivingen over het wolvenspoor om vervolgens de berg te verlaten en door het boerenlandschap over te steken naar het Overijssels kanaal.
Dan langs het kanaal richting Hancate en dan verder tot het kanaal de Regge kruist. Hier gaan we langs de oude riviermeanders, die weer in ere hersteld zijn, (de nieuwe rechte loop van de rivier hebben ze weer afgedamt en zijn zo dode stukken geworden) langs de Regge tot aan de stuw. Hier steken we weer door het boerenlandschap naar de Lemelerberg, we lopen langs de bosranden, met een mooi wolvenuitzicht over de lemeleresch terug

 

REACTIES EN FOTO,S:

 

Vandaag de eerste wandeling van het nieuwr7e seizoen gewandeld met de start bij het Theehuis de Lemelerberg.
De groep verzamelde zich rond het open haardvuur met een kop koffie. Gezellig!
Mooi op tijd konden we vertrekken. Langs Hirsch, over de vroegere skipiste (pas op dat je niet uitglijd en komt te vallen) naar het herdenkingsbos met een mooi zicht op de leeuw van Oranje. Het middelpunt van Park 1813 dat in 1913 aangelegd is en nog niet zo lang geleden zijn 100 jarig bestaan had. Verder over wat smalle bospaadje naar de hei en het stuifzandgebied. Dit gebied is kortgeleden flink uitgebreid door veel bomen weg te halen. Een leefgebied voor zandhagedissen en veel soorten wilde bijen. Verder langs de rand van de Lemelerberg, die zijn naam te danken heeft aan de leem die in de grond voorkomt, met mooie vergezichten richting Luttenberg. Bij de vroegere zandafgraving naar beneden gegaan en het boerenlandschap doorkruist naar het Overijssels kanaal. Verder langs het kanaal naar ons rustpunt Overijssel Actief. Na de pauze moesten we de route wat aanpassen ivm het hoge water in de Regge. Maar hierdoor konden we wel mooi zien dat al het water niet meer door de mianders stroomde maar de kortere weg nam over de walletjes die in de rivier aangelegd zijn. Het laatste stuk ging weer omhoog want we moesten wel weer terug naar Het Theehuis. Hier hebben we met de meesten nog even gezellig nagezeten met een drankje en sommigen met een hapje in de vorm van een krentewegge of een groot stuk huisgemaakte appeltaart met mes en vork. Bedankt allen en graag tot een volgende keer.

Wandelgroet Jan

 

    
klik op foto voor vergroting