Het Wekeromse zand (wandeling) 1 aug. 2020 (Jan)

Dit is een wandeling op zaterdag buiten de provincie. Het Wekeromse zand is 1 van de grootste stuifzandgebieden van Europa.
Zoals de naam al doet vermoeden ligt het vlak bij het dorpje Wekerom in de gemeente Ede. Eerst lopen we door het Roekelse bos met veel rododendrons en heideveldjes, dan door het zand en komen we kort bij het middelpunt van Nederland. Dan weer terug langs een oude nederzetting uit de ijzertijd en door weilanden en over boerenweggetjes.

Het was warm maar goed te doen deze wandeling in Wekerom.
Door corona omstandigheden dit keer geen busje gehuurd maar moest ieder op eigen gelegenheid naar de startplaats komen. De start was bij vakantiepark Berkenrhode die speciaal voor ons het restaurant anderhalf uur eerder open deden. Geweldig. Iedereen was mooi op tijd dus eerst een bakkie. Precies om elf uur vertrekken. De eerste kilometers ging het door bos en heide, die op het punt stond te gaan bloeien, met hier en daar een poel. Toen kwam er een flinke klim naar de top van een voormalige vuilnisbelt met boven op een uitkijktoren. Mooi aangelegd. Toen een smal paadje op richting Het Wekeromse zand. Helaas waren hier geen honden welkom, dus moesten we een alternatieve route bedenken voor 2 deelnemers met hond. Langs de zijkanten van een enorme zandverstuiving gelopen. Dat was beest wel pittig. Toen kwamen we aan bij een nagebouwde boerderij uit de ijzertijd met celtic fields. Best interessant.
Hier konden de 2 wandelaars met hond weer bijvoegen. We hebben daar een wat langere pauze ingelast. en bij het verder gaan zagen we nog oude mannetjes met zigt en pik bezig om rogge te maaien op een celtic veldje.
Op naar de horeca, Heent uut zaand, waar we heerlijk gezeten hebben en ruim de tijd genomen hebben Er waren al deelnemers die aan een pilsje toe waren. De tweede helft ging echt over een klompenpad met allemaal leuke verrassende paadjes door weilanden, langs boerderijen en parende lama’s.
Ja zelfs dwars door een rododendron kwekerij. Moe maar voldaan precies op de afgesproken tijd terug bij het restaurant op park Berkenrhode.
Hier hebben we met z’n allen nog wat gedronken en gegeten.
Bedankt allen, de dag was zo voorbij!

Groet Jan