Kuieren met Kelten (Thematocht) 26 juli 2020 (Jan)

Deze dag doen we een thematocht over bomen en hout. Vroeger maakten de mensen veel meer gebruik van de eigenschappen van de verschillende bomenrassen.
Elke houtsoort heeft zo zijn eigen eigenschappen. De Kelten waren daar vroeger heel goed in en zo had iedere Kelt zijn eigen boom.
Onderweg vertel ik wat over al die verschillende soorten en hun eigenschappen en lees enkele gedichten voor die over bomen gaan uit eigen werk.
Ook hoor je welke boom bij jou hoort.

Dit was een wandelling met als thema: Bomen en hout.
We gingen op pad met een pijnboom, 2 kastanjebomen, een hazelnoot, 2 ceders een notenboom en een haagbeuk volgens de Keltische boomkalender. Maar dat wisten de deelnemers nog niet. Tijdens de wandeling troffen we toevallig de bomen aan die bij de deelnemers hoorden. Poserend onder hun eigen boom kregen ze alle eigenschappen van de boom en het hout van de boom te horen. Maar ook de eigenschappen van hun zelf! Daarna mochten ze een gedicht uitkiezen die  ter plekke voorgelezen werd. Ondertussen ook vertelt hoe belangrijk bomen zijn. Niet alleen voor ons maar ook voor de vogels, insecten en vel andere dieren als beschutting, bescherming nestgelegenheid enz. enz.
En natuurlijk de houtproductie. Duurzaam.  Elk jaar groeit er ongeveer 9 m3 hout per ha. bij. Ook aan een afgezaagde stam kun je van alles zien, zoals leeftijd, goede en slechte jaren, wanneer die geleefd heeft enz.
Na de wandeling hebben nog lang zitten nabomen op het terras van Het Oude Station.

Bedankt allen