Groene Looper (wandeling) 4 en 5-juli-2020 (Jan)

Deze wandeling  is dezelfde als zaterdag voor wandelaars die liever op zondag wandelen. We gaan de route van de 15 km van de Groene Looper van dit jaar wandelen.
Dit evenement is altijd op tweede pinksterdag en dat was dit jaar op 1 juni maar is helaas niet doorgegaan ivm met corona.
De wandeling gaat door de weilanden in de uiterwaarden, achter kasteel Rechteren langs naar Hessum.
Via een slingerpaadje en wat heuveltjes komen we aan bij Madrid. Hier pauzeren we even en gaan dan terug langs de andere kant van de spoorlijn.
Vrij lange tijd volgen we dan de lange afstandsroute van het van Rossumpad. Achter Foreco slaan we af en pakken nog even De Kogelvanger mee
Vlak voor Dalfsen maken we nog een klein boogje weer richting het spoor om even later weer dorstig aan te komen bij Het Oude Station.

FOTO’S EN REACTIES:

   

Klik op foto voor vergroting.

Na lange tijd begint het weer te lopen bij de Greenshoes. Vandaag de eerste wandeling na de corona lock down.
Weken is het prachtig weer geweest maar dit weekend werd er niet veel goeds voorspeld. Gelukkig viel het allemaal mee.
We hadden er allemaal erg veel zin in en ondanks dat er niet geknuffeld kon worden werd er toch heel veel bijgepraat.
Deze wandeling hebben we wat extra aandacht aan gallen besteed. En ja hoor, als je er een beetje oplet vind je al snel veel verschillende soorten.
De beukenbladgalmug kwam verreweg het meeste voor.

Alle deelnemers bedankt, zowel op zaterdag en zondag was het heel gezellig.  Graag tot ziens op een volgende wandeling

Jan

Hoera we mochten weer wandelen en dat voelde goed.
Een mooie wandeling. Bedankt voor de gezellige dag.
Hopelijk hebben de deelnemers van morgen het net zo goed

Tineke

Wat hebben we getroffen met het weer. Op de terugreis vanaf Zwolle heel veel regen gehad en ook in Emmeloord nog veel regen.
Ik heb heerlijk gewandeld. Het pad op de kogelvanger is altijd weer prachtig.. Bedankt voor de gezellige dag en tot over 2 weken bij de Gallo Way wandeling

Riet

Het was gister weer een fijne en gezellige wandeling, ondanks de anderhalvemeterregel

Janske

Ik heb weer een fijne wandeling gehad.
Dit heb ik lang gemist. Top geregeld

Helene

 

Colckhof en Den Alerdinck (wandeling) 14-03-2020 (Jan)

Deze ballonvormige (met touwtje) wandeling vanaf Hoonhorst gaat door een gevarieerd en verrassend landschap naar de landgoederen De Cockhof en Den Aalerdinck.
De Colckhof is van het Natuur Monumenten en er staan daar prachtige oude bomen. Ook is er een oude druivenkas en een theekoepeltje. Den Alerdinck is eigendom van De Koning die daar ook een B&B runt. Het is een klein landgoed met prachtige wandelpaden en een heuse berceau. Verder lopen we deze zaterdag nog over Groot Alerdinck en langs het Overijssels kanaal.

REACTIES EN FOTO’S:

    
Deze wandeling kon niet in zijn oorspronkelijke vorm doorgaan omdat de horeca onderweg zijn deuren gesloten had. Om een andere horeca aan te doen werd de wandeling te lang. Daarom maar een aangepaste route gewandeld met een bijzondere rustplek. Na eerst een koppie koffie genuttigd te hebben in het bruine cafe in Hoonhorst, Direct al een verrassend paadje net buiten Hoonhorst. Het jaagpad van Hoonhorst naar Den Aalshorst. Er waren bruggetjes gemaakt over de twee slootjes en aan het prikkeldraad, waar we overheen moesten was een klotenbuis gemonteerd. Wel zo veilig. Links en rechts van het paadje kwam de camperfoelie al weer in blad. Deze plant windt zich omhoog om dunne opgaande stammetjes. Doordat de stam groeit en de Camperfoelie niet knapt komen er mooie groeven in de stam. Kun je een prachtige Goastok van maken. Verder voor Den Aalshorst langs waar de moerasaronskelk en het groothoefblad al weer te voorschijn kwamen.  In de Engelse tuin met zijn bijzondere bomen, zoals de varenbladbeuk,was het ook goed te zien dat dit jaar het voorjaar vroeg is. Verder door het Sterrebos met zijn Jachthuis en de vele dassenburchten. Via de Smalle weg en over de Langssloot naar het vroegere gemaaltje dat nu omgebouwd is tot een bijzonder woning waarvan het bed van de bewoners onder de waterspiegel staat.. Via de wildbrug over het Overijssels kanaal langs een wetering naar onze rustplaats Klavertje Vier.. Agnes stond ons al op te wachten in haar prachtige tuin. De koffie was bruin en de zelfgebakken cake stond klaar. Een hartelijk welkom. Agnes had zoals gewoonlijk veel te vertellen en we mochten ook nog even het atelier in om alle zelfgemaakte dingen t bewonderen en eventueel iets te kopen. Een adresje om vaker te bezoeken. Verder over de Twentseweg en de Moerweg over Landgoed De Gunne.. Het laatste stukje was dezelfde route als van de laatste Midwinterhoorntocht, inclusief het modderige stukje net over het bruggetje. Niet iedereen kwam er ongeschonden door. Herinneringen over de Midwinterhoorntocht werden opgehaald. Met de finish in zicht nog even op een bankje gezeten om het laatste eten en drinken op te maken. Er moest nog een klein obstakel overwonnen worden om Hoonhorst te bereiken. Ze zijn ook daar bezig om de Marswetring mooier te maken. Met een groot aantal deelnemers nog gezellig nagezeten bij Kappers en daar aansluiten naar de keerlsdag van de kameraden. Het was gezellig. Graag tot een volgende keer.

Hessumse streken (wandeling) 08-03-2020 (Jan)

Deze zondagse wandeling gaat door Hessum
Hessum is een buurtschap tussen Dalfsen en Ommen.
Ingeklemd tussen 2 grote landgoederen, Rechteren en Vilsteren. Een prachtig wandelgebied die nog niet zoveel wandelaars ontdekt hebben. Dit keer geen Landhuizen en Kastelen maar paadjes door marken, marsen en maten.
Ook lopen we nog een stukje langs de rivier de Vecht en steken deze over voor een horecastop. Even door wat stuifduintjes en door een klein moeras, dan weer terug naar de zuidzijde van de rivier waar we proberen een weg terug te vinden naar Madrid. Met wat geluk zien we ook nog het achterwerk van dolle Derk.

REACTIES EN FOTO’S:

    

Deze wandeling door Hessum was wel een beetje spannend. De rivier de Vecht was een tijdje terug buiten haar oevers getreden en had zich nog niet zolang geleden teruggetrokken. Het eerste gedeelte hadden we daar nog weinig last van maar toen we het Hessumse strand gepasseerd waren en een stuk vlak langs de rivier moesten werd het toch wel spannend. Erg spannend. Tenslotte ging het echt niet meer en moesten we een andere weg zoeken. Dat was nog niet zo makkelijk. We zijn het broekbos van de Plaggenmarsch ingelopen maar ook daar stond het water hoog en waar geen water was waren bomen omgewaaid. Daar moesten we dan overheen wat soms nog wel een hele toer was. Ook toen we de Plaggenmarsch weer uit waren en verder richting de stuw liepen kwamen we nogal wat water tegen. Maar het is gelukt en zo kwamen we aan bij Mooi Rivier waar we alle ruimte hadden en we niemand tot last waren. Verder nog even door het Hongerveld gelopen en toen weer terug geslingerd naar Madrid. Onderweg vonden we nog een flink aantal Judasoren op een stam van een flierstruik. Dit is een eetbare paddenstoel. Een recept zet ik hier nog onder. In Madrid hebben  we nog even gezellig nagezeten met z’n allen. Iedereen bedankt.

Recept
“Hot & sour” soep
1 grote soepkip
2 liter water
groen van 1 prei, 1/2 winterwortel (in grove stukken), 1 ui (doormidden gesneden), 1 Spaanse peper (in lengte gesneden)
1 stuk gemberwortel van 3,5 cm (in grove plakken), 3 teentjes knoflook (doormidden gesneden), 1/2 theel sechuan peper
200 g verse judasoor of 30 g gedroogde judasoor, 30 minuten geweekt in lauwwarm water
200 g bamboescheuten uit blik, in julienne gesneden
1 eetl Japanse sojasaus
2 eetl rijstazijn
2 eetl maizena, gemengd met wat koud water
1 ei, geklutst met 1 theel Japanse sojasaus en 1 theel sesamolie
wit van 1/2 prei, in dunne ringen gesneden
1 Spaanse peper, in dunne repen gesneden, met of zonder zaadjes
1 eetl sesamolie
fijngesneden korianderblad
Leg de kip in een grote soeppan, voeg het water toe en breng langzaam aan de kook. Schuim de bouillon af en laat gedurende 4 uur zachtjes trekken. Voeg na 3 uur prei, wortel, ui en de kruiden toe. Zeef de soep en giet hem terug in de pan. Ontbeen de kip en snij de stukken kip in kleine stukken. Snij de judasoor in reepjes en voeg samen met de kipstukken en bamboescheuten aan de soep toe en breng op smaak met de sojasaus, rijstazijn, peper en zout en een 1/2 theelepel suiker. Giet de maizena al roerend bij de soep als die weer kookt en laat de soep binden. Voeg dan het ei in een dun straaltje toe terwijl je de soep in beweging houdt. Voeg als laatste de prei, Spaanse peper en sesamolie toe en roer door de soep. Laat 30 seconden doorwarmen. Bestrooi met de koriander en serveer direct.

Het Wolvenspoor (wandeling) 01-03-2020 (Jan)

Deze wandeling gaat door een landschap waar vroeger veel wolven voorkwamen, maar nu zie je ze haast niet meer, hoewel ze weer steeds vaker waargenomen worden!!
We starten deze zondag boven op de Lemelerberg en dwalen dan bergafwaards door jeneverbesbossen en zandverstuivingen over het wolvenspoor om vervolgens de berg te verlaten en door het boerenlandschap over te steken naar het Overijssels kanaal.
Dan langs het kanaal richting Hancate en dan verder tot het kanaal de Regge kruist. Hier gaan we langs de oude riviermeanders, die weer in ere hersteld zijn, (de nieuwe,rechte loop van de rivier hebben ze weer afgedampt en zijn zo dode stukken geworden) langs de Regge tot aan de stuw. Hier steken we weer door het boerenlandschap naar de Lemelerberg, we lopen langs de bosranden, met een mooi wolvenuitzicht over de lemeleresch terug

REACTIES EN FOTO,S:

   
klik op foto voor vergroting

Vandaag de eerste wandeling van het nieuwr7e seizoen gewandeld met de start bij het Theehuis de Lemelerberg.
De groep verzamelde zich rond het open haardvuur met een kop koffie. Gezellig!
Mooi op tijd konden we vertrekken. Langs Hirsch, over de vroegere skipiste (pas op dat je niet uitglijd en komt te vallen) naar het herdenkingsbos met een mooi zicht op de leeuw van Oranje. Het middelpunt van Park 1813 dat in 1913 aangelegd is en nog niet zo lang geleden zijn 100 jarig bestaan had. Verder over wat smalle bospaadje naar de hei en het stuifzandgebied. Dit gebied is kortgeleden flink uitgebreid door veel bomen weg te halen. Een leefgebied voor zandhagedissen en veel soorten wilde bijen. Verder langs de rand van de Lemelerberg, die zijn naam te danken heeft aan de leem die in de grond voorkomt, met mooie vergezichten richting Luttenberg. Bij de vroegere zandafgraving naar beneden gegaan en het boerenlandschap doorkruist naar het Overijssels kanaal. Verder langs het kanaal naar ons rustpunt Overijssel Actief. Na de pauze moesten we de route wat aanpassen ivm het hoge water in de Regge. Maar hierdoor konden we wel mooi zien dat al het water niet meer door de mianders stroomde maar de kortere weg nam over de walletjes die in de rivier aangelegd zijn. Het laatste stuk ging weer omhoog want we moesten wel weer terug naar Het Theehuis. Hier hebben we met de meesten nog even gezellig nagezeten met een drankje en sommigen met een hapje in de vorm van een krentewegge of een groot stuk huisgemaakte appeltaart met mes en vork. Bedankt allen en graag tot een volgende keer.

Wandelgroet Jan