Beerze Bulten Bedwingen 10/5 (Jan)

 

Deze wandeling gaat door het bijzondere gebied Beerze. Stuifduinen, oude rivierarmen en prachtige bossen.
Ook open vlakten met hei en vennetjes zijn er te vinden. Veel mooie smalle paadjes en na iedere bocht weer verrassend.

REACTIE’S en FOTO’S:

Na wat opstart problemen kwam het even later zo maar weer op zijn pootjes terecht. De parkeerplaats tegenover de BB was verdwenen en op de parkeerplaats vav de BB waren we niet welkom. Gelukkig allemaal naar dezelfde locatie gestuurd. De wandeling maar op een ander punt gestart.
De wandeling was er niet minder leuk om.  Direct door flinke stuifduinen met mooi uitzicht over de huizen van Beerze. De kuitspiertjes kwamen direct goed los.
De vroegere oprit naar Huize Beerze (Toen de Beerzerpoort er nog niet was) overgestoken en even later het spoor, om door een mooi stuk bos te gaan.
Vervolgens de doorgaande weg overgestoken om naar een mooi pauzeplekje aan een oude Vechtarm te gaan. Mooie plek met aan de overkant grazende schotse hooglanders Na  een welverdiende rust een klein stukje struinen door een bijzonder gebied, Een heel eind langs de dode arm gelopen.  De dode arm loopt ook over camping De Roos. Een prachtige camping met veel ruimte en heerlijke koffie (to go) Verder een klein stukje langs de echte Vecht en langs de Goede Vrouw, een vroegere schipperscafe en langs de voormalige school weer de stuifduinen in. Toen kwamen we langs Huize Beerze. Een mooi huis uit 1925. Van de vroegere bewoners Bentinck en Roell staan de familie wapens nog aan weerzijden van de oprijlaan. Toendertijd Koningin Juliana en Prins Bernhard kwamen hier vaak en logeerden dan in het Houten Huisje op de Heuvel. Nu is het particulier bewoond. Even later over uitgestrekte velden waar je je goed voor kon stellen waarom er vroeger stuifduinen gevormd werden.
Dan langs een heel bijzonder gebied. Een groot stuk hoogveen, waar er nog maar weinig van is. Vroeger hadden veel mensen hier een prive veenput om er turf te steken. Het resultaat is een gebied met veel vennetjes en enkele grotere plassen hoogveen. Een paradijs voor vogels. Met dijkjes rondom probeert men het water in het hoogveengebied te behouden. Het laatste stuk door het stuifzand was niet meer. Het stuifzand wel maar het pad niet, Het Overijssels Landschap heeft hier weer een groot stuifzand gebied van gemaakt. Jammer dat we er van die kant niet door konden lopen. Na nog een paar heuveltje kwamen we weer aan waar we begonnen waren. Mooi op tijd. Ondertussen was het al wat gaan regenen, maar de meeste regen moest nog komen. Een mooie wandeldag was een veel gehoorde reactie.

      

klik op foto voor vergroting

=========================================

De Horte op 2/5 (Jan)

 

Deze wandeling is traditie getrouw de eerste wandeling bij de opening van het seizoen in het eerste weekend van maart.
Dit jaar dus niet en daarom zal de route ook wat anders lopen. De route loopt over verschillende landgoederen met ieder hun eigen schoonheid
en hun eigen kleur vensters. De natuur is volop in verandering en er zal veel te zien en te horen zijn.

REACTIE’S en FOTO’S:

Vandaag met een kleine groep deze wandeling gemaakt. Het is al mei maar de natuur was nog niet echt los, Voorzichtig gaan de bladknoppen open.
Maar de vogels trekken zich daar weinig van aan. Jong leven in overvloed. Kalfjes, ganzen en eenden kuikens, jonge ooievaars en een broedende zwaan.
Alles kwamen we tegen. In de tuin van Huize De Horte nog lekker gezeten. Bijzondere bomen, zoals de boksboom en de witte moerbei, maar ook de kweepeer en de mispel. Ook mooie gele wilgentenen op knot. Jammer dat ze die niet gebruiken om het leifruit te leiden, de zogenaamde kattendrollen.
De koeien die je overal in de weilanden van het landgoed ziet zijn van het ras Black Angus, een ras uit Schotland dat bekend staat om hun bijzonder smakelijk en gezond vlees. Het was een fijne dag met een lekker biertje op een wat fris terras,

 

 

tik op foto voor vergroting

============================================

Lente wandeling op zaterdag 1/5 (Guido)

 

Het is ondertussen volop lente. Eindelijk start ons wandelseizoen. Helaas nog niet zoals we graag willen.
Heel toepasselijk met een Lente wandeling.
De route start bij het fonkel nieuwe onderkomen van de brandrode runderen van de koesafari.
We wandelen door weilanden, over heuveltjes en door bossen. Alles is binnen wandelbereik in deze omgeving.

REACTIE’S en FOTO’S:

Vanmorgen eerst gezamelijk koffie gedronken. Na de koffie aan de wandel. Door paden, weilanden en over heuveltjes.
Terug naar de Koesafari . Daar hebben we allen  koffie met aarbeienvlaai genuttigd. En ook nog wat gedronken.
De indeling van de groepjes ging perfect. 3+1 kaartlezer en dan 2x. De deelnemers vonden het een mooie wandeling , reacties als;
Het was weer erg fijn om elkaar weer te zien en het was een prachtige wandeling (Tineke) of Ik heb een hele leuke dag gehad (Helene)

      

tik op foto voor vergroting

 

==================================================================