2G wandelen (Gezond en Gezellig) ( 5-7 km)

02 juli 09:30 uur
Grand Café Het Oude Station, Stationsweg 4, 7722 HA Dalfsen
Jan Bredewold
Totaal onbeperkt aantal plaatsen

Laagdrempelig wandelaanbod voor iedereen die geen langere afstanden kan of wil wandelen.
Zo kun je heel snel meewandelen. Er zijn altijd 2 gidsen aanwezig
Op een bepaald punt kan je kiezen om met de tweede gids een kortere route  te terug te wandelen.

Er zijn veel redenen om te gaan wandelen:

1-Je wandelt zo een depressie weg.
Recente onderzoeken laten zien dat wandelen veel oplevert op het gebied van mentale zorg.
2-Je wandelt je geheugen fit.
De Amerikaanse neuropsycholoog Kirk Erickson stelde vast dat oudere mensen die wekelijks minstens 40 min. wandelen
niet alleen een betere fysieke conditie kregen, maar ook een beter geheugen en meer hersenvolume.
3-Wandelen maakt creatiever.
Wandelende proefpersonen in 4 experimenten van Stanford-onderzoekers Mairly Oppenzo en Daniel Schartz scoorden stukken beter op
creativiteitstest dan hun collega’s die waren blijven zitten. Ze werden vooral opvallen beter in divergent denken, oftewel in echt nieuwe oplossingen vinden
Ga dus eens mee een blokje om als je vast zit in een kwestie.
4-Lopend kom je tot fijne gesprekken.
Freud wist het al: oogcontact is vaak helemaal niet zo bevorderlijk in gesprekken. Hij ging daarom wandelen met zijn clienten. Vaak kwam dat dan  tot een veel opener gedachten wisseling. Daarnaast heeft wandelen het grote voordeel dat samen zwijgen ook prima is. Dan ben je gewoon bezig met kijken naar de omgeving. En er is veel te zien rond Dalfsen. |Vooral als je er op gewezen wordt. Dan is er weer een gespreksonderwerp. Maar het lopen zelf heeft ook effect, zegt bewegingswetenschapper en hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder. Beweging activeert o.a. de hersengebieden die zich bezig houden met taal. Het is dus logisch dat je makkelijker gaat praten als je loopt.
5-Lopend werk je beter samen.
Oogcontact kan het proberen  van problemen oplossen bemoeilijken. Mensen die tegenover elkaar zitten, zetten elkaar meer onder druk en proberen een ander onder druk te zetten. En dat voelt bedreigend. Een goede samenwerking is dus gebaat met een wandeling, stelt sociaalpsycholoog Cristine Webb. Als je elkaar niet hoeft aan te kijken ben je eerder open en eerlijk over wat je echt bezighoudt Wandel zet mensen automatisch in een niet-confronterende houding.
6-Wandelen werkt de meeste pijntjes weg.
Theologe Ineke Albers promoveerde op de vraag hoe we met de medische kennis van nu kunnen verklaren dat zoveel mensen lopen als helend ervaren. Het is vooral de beweging die het hem doet. Als je loopt maken je hersenen dopamine aan. En dat werkt o.a. goed tegen depressie en pijn. Een wandeling kan dus letterlijk genezend werken. Wel met de kanttekening dat je flink door moet stappen. Het moet wel een zekere inspanning vragen. En een wandeling van een kwartiertje help ook niet. Maar een stevige dorpswandeling, door Dalfsen of een wandeling door de bossen van Den Berg, Den Aalshorst of Rechteren voldoet beslist aan de voorwaarden.
7-Wandelen helpt je los te laten.
Lopen geeft je afstand en laat je je leven met nieuwe ogen bezien. Het malen in je hoofd houd op. Je wordt even uit de tijd getild.
8-Al wandelend kom je vooruit (En je komt nog eens ergens)
Wandelen is bij uitstek een soepele, vooruitgaande beweging die er voor kan zorgen dat je je meer richt op de toekomst en minder bezig bent met wat er in het verleden allemaal niet goed is gegaan. Als we vooruit bewegen, worden de processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang vanzelf ook toegankelijker. Via je bewegingen kom je automatisch in de stemming om “stappen te zetten” en “door te gaan” Je blik wordt letterlijk en figuurlijk ruimer en gericht op wat er voor je ligt. Wat voorbij is laat je achter je.

Van wandelen wordt je blij

Deze wandeling wordt wekelijks aangeboden .

Zowel leden als niet leden kunnen deelnemen.

Kosten voor deelname zijn 2 euro (1 euro voor leden) te voldoen bij de start.

Het wandeltempo ligt zo rond de 4-4,5 km/u. en de afstand ongeveer  5 of 7 km.

Je wandelt mee op eigen risico.

   

Dubbelklik op foto voor vergroting

 

Voor deze wandelingen is opgave niet nodig.
Dit in tegenstelling zoals hier onder vermeld

Meer informatie en opgeven

Wilt je meer informatie over deze wandeling of wil je je opgeven?
Bel dan 06-22059443 of stuur een e-mail naar harmjanbredewold@gmail.com